śliwkami - 2500 przepisów (strona:124/167)

grillowanie 136

grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
Szparagi i wino 107

Ilurce Rosado Rioja DOCa (29 zł) – różowe ze szczepu garnacha. O dość i intsnsywnym kolorze. Aromatyczne (czerwone owoce). Świeże . - Villadoria Barbera Piemonte DOC (29 zł) Rubinowy kolor, aromaty owocowe -śliwki , wiśnie. Bardzo przyjazne i uniwersalne, Bardzo dobra relacja jakości do ceny. - Leyda Lot 21 Pinot Noir Leyda Valley (120 zł) Jedyne tego dnia wino starzone w beczce. Bukiet elegancki

królestwo garów
agrest marynowany z pieprzem 111

agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 106

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
przetwory 127

czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Czereśnie w occie 150

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 115

małej apelacji D.O. Campo de Borja. 100% Garnacha, leżakujące 5 miesięcy w beczkach. Dominują aromaty dojrzałych ciemnych owoców. Smak bogaty, z nutami dojrzałych jagód,czarnych porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano

królestwo garów
Wiśnie w occie 267

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 160

sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się kolejnych smaków. Wszystkie sery powstają z niepasteryzowanego, ręcznie !!! dojonego

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 111

Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą

królestwo garów
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 70

dobre. Żeby je lepiej docenić trzeba jednak spędzić z nimi więcej czasu niż był przeznaczony na degustację.  Naszym faworytem jest soczyste Rovitello pełne nut owocowych z akcentami wędzonej śliwki. Na zakończenie spróbowaliśmy słodkiego Il Musico . Świetne, rześkie, w aromatach przypomina herbatkę mrożoną Liptona. W przeciwieństwie do wielu win słodkich wcale się nie nudziło po pierwszym kieliszku. Dodajmy, że winom

królestwo garów
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu z masłem ziołowym 125

odczekać 5 minut. Oprószyć solą. Podawać. Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof: Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu.  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników

królestwo garów
pasztety 126

pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi z żurawiną   pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 259

marchewki  130 g mąki owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Orzechy i bakalie posiekać

Chocolate Muffin Blog
Kurczak z suszonymi owocami 183

suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone

kgwjanczewo