sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi
BaRepasbułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego
kulinarnajamka.blogspot.compewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone i orzechy po zblendowaniu dodajemy marchew blendujemy na gładką masę, jeżeli masa jest
zdrowa vege kuchniapora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru
Pełny talerzgram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania oliwa do smażenia Ser kroimy w plastry obtaczamy w jajku
na gaziestole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli
SzczyptaSmaQjest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie
ciastkarnia na kruchym spodziekolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek. składniki na 4 porcje 700 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 2 szklanki całego grochu 2 cebule 2 łyżki oleju 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego
Smakowite Daniajednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. Przepis na sernik kajmakowy znalazlam
Zawsze głodna!masła 20 dkg cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki
kuchcikowniadnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami
Takie tam pichceniekopy ananasowej :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) 1 duża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane
Smakowy Rajzalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając
zabawa smakiemchłopaków! Bez dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów – pełna dowolność w wyborze, ja akurat miałam orzechy nerkowca 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciśniętego 6 łyżek miodu 1 łyżka cukru
zabawa smakiem