śliwkami - 2500 przepisów (strona:129/167)

Sałatka Cezar 375

Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty  i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką 124

Piękna złota jesień zbliża się wielkimi krokami dlatego dzisiaj na blogu taka mała inspiracja, zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką.  składniki na 3 porcje : 2 śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy

noteskulinarnyfiga
Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. 188

owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę i leczą przeziębienia. Surowcem zielarskim są młode liście i kwiaty, leczą biegunki i dolegliwości żołądkowe. Dereń jadalny jest ozdobą ogrodu z początkiem jesieni kiedy zaczynają

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 94

oraz smaku. Smakuje wyśmienicie w upalne letnie dni ! Moja mama gotowała takie kompoty każdego lata i zawsze smakowały nam wyśmienicie. Jesienią możemy robić kompot z mieszanki jabłek, gruszek i śliwek, jest równie dobry i gasi pragnienie

Przepisy i porady kulinarne
Wiśnie w czekoladzie 175

Ostatnio robiłam śliwki i rodzynki w czekoladzie, bardzo nam zasmakowały, więc dzisiaj zapraszam na wiśnie :) Składniki: 150 g suszonych wiśni, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kremówki lub mleka. Przygotowanie:  Suszone wiśnie zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy je co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z rumu i odsączamy na ręczniku papierowym.  Czekoladę

Aga w kuchni
Lekki bigos (240 kcal) 252

Bardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń z suszonymi owocami 99

Składniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina  4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz

ClauditteMissCooking
Duszone mięsa w owocowym sosie 138

podjęłam ryzyko.... Resztę oceńcie sami. Składniki na sos i mięsko: 6 plasterków szynki wieprzowej 2 ćwiartki z kurczaka pęczek świeżej młodej polskiej włoszczyzny pieprz świeżo zmielony 400 g suszonych śliwek 200 g suszonych daktyli 3 duże cebule 500 g pieczarek Do głębokiej patelni wlewamy 1 litr wody, góra 1.5 litra. Dodajemy umyte mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny

ClauditteMissCooking
Twarożek dla Super Tatusia 76

Tatusiowie, rośnijcie w siłę! Twarożek dla aktywnego tatusia :) 500 g twarogu chudego 1 miarka czyli 50 CC uniwersalnej odżywki proteinowej rozpuszczonej w 1/2 szklance ciepłej przegotowanej wody 6 suszonych śliwek 1/2 banana

ClauditteMissCooking
ABC zdrowia. Domowy syrop na kaszel. 93

czarnych porzeczkach,  jagodach. witaminy z grupy B - wzmacniają organizm, są niezbędne w przemianie białek, tłuszczów i cukrów. Znajdziemy je w : warzywach strączkowych,  bananach,  morelach,  śliwkach,  figach. witamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w:  owocach kiwi,  czarnych porzeczkach,  malinach,  w owocach cytrusowych,  kiszonej kapuście, natce pietruszki.  SKŁADNIKI

ClauditteMissCooking
czerwony barszcz 109

cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku

na gazie
chłodnik z buraków 195

trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku

na gazie
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 140

cukru użyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 127

Jedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem.  Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć.  Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć

KUCHARNIA