śliwkami - 2500 przepisów (strona:125/167)

Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 174

cukru użyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 163

Jedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem.  Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć.  Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć

KUCHARNIA
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 178

wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki

Wypisz Wymaluj
Dzem sliwkowy---Plum Jam 197

Gotujemy - jak kto woli smażymy, na małym ogniu przez ok. 2do 2,5 godziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości. Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki.   Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy około 15minut .U mnie w garnku

w mojej kuchni
KNEDLE---GNOCCHI 102

jajka -- 400 g śliwki --4 łyżki posiekanych migdałów --2 łyżki brązowego cukru  --4 łyżki masła --gęsta śmietana

w mojej kuchni
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 628

odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę.Następnie  posypujemy

w mojej kuchni
Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato 180

Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe. U mnie podane z kasza jaglaną Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać

w mojej kuchni
Zupa śliwkowa 134

porcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady do starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami

Humanistka w kuchni
Rok bloga-popularne przepisy na pieczyste. 200

postu wzbogaciłam nieco swoją wiedzę. Zapraszam do obejrzenia popularnych postów na smaczne pieczone, duszone i gotowane mięska . Szynka rolowana Klops domowy z kawałkami kurczaka Szynka wieprzowa pieczona KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKĄ I ŻURAWINĄ SZYNKA DROBIOWA PASZTET DOMOWY SZYNKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 372

tradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu.     Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny

Kolizje Smaków
wyróżnienie w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" 143

Jakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +. Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski przepis na ulubiony świąteczny przysmak ze śliwką w roli głównej oraz podaj dwie potrawy regionalne, które często goszczą w restauracjach w Twoim mieście." Wczoraj na swojej skrzynce znalazłam informację, że wygrałam podwójne zaproszenie do restauracji Nagoja Sushi

Pyry na Gaz
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 213

pasowała do słodkiego, owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie aromatyczna. Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym Składniki na 8 porcji: 1,5 kg schabu bez kości suszone  śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki  czosnku 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe

Mia Cucina Sofieta
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 199

jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 192

sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały

Na słodko lub wytrawnie
ROZGRZEWAJĄCY DESER 121

deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka pomarańczowa 1 kieliszek słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ

Kuchnia w opałach