jakiś czas temu podchwyciłam od Mamy ten przepis. Tak samo jak kiedyś Mama przechwyciła go od Cioci Czesi ;) Ciasto robi się prosto. Doskonale smakuje jako tradycyjna szarlotka, ciasto ze śliwką czy morelami. Miałam zamiar niedługo je zrobić by zebrać dokumentację zdjęciową do wpisu. Fantastycznie się złożyło, że Mama postanowiła nam je upiec. Cudownie mi się z Mamą robiło to ciasto
Kuchnia po mojemucukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania borówek amerykańskich śliwka, nektarynka dodatkowo - wg zasobów i upodoban Po wskazówki co do przygotowania odsyłam do przepisu źródłowego , z czasów kiedy to miałam wenę na wymyślanie ;) Przepis gorąco polecam - zastosowań i kompozycji baardzo
Kuchnia po mojemuDziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić. Jajka
Mama Gotujełyżki cukru pudru 3 łyżki margaryny ok. 200 g bakalii ok. 1 słoik dżemu lub konfitur (w moim przypadku były to: konfitura z wiśni, powidła i konfitura ze śliwek z kakaem) 2 kieliszki spirytusu Wykonanie: Biszkopt pokruszyć. Ja część biszkopta pokruszyłam ręcznie a resztę za pomocą blendera. Do garnka o grubym dnie włożyć mleko, margarynę, kakao i cukier a następnie
Mama Gotujezrobić je małe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem
Mama GotujeWstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między czasie robimy sos : Około 100-150g [ mieszanka wg uznania] [kilka odłożyć do dekoracji] -> suszone figi, daktyle, morele, śliwki kalifornijskie -> migdały -> 1 łyżeczka miodu -> 200ml jogurtu greckiego -> skórka z cytryny Pokrojone owoce wrzucasz do garnka z 1 łyżeczką miodu i skórką z cytryny. Zalewamy wszystko
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Śliwka węgierka, odkąd tylko pamiętam, kojarzy mi się z działką u babci. Dostawałam ich pełne wiadro i mogłam tak jeść cały dzień. A przynajmniej do momentu, kiedy nie znalazłam robaka. Na gorący dzień, z braku chęci ugotowania czegokolwiek, chłodziłam się koktajlem bananowo-śliwkowym, na bazie maślanki. By było również coś słodkiego, pozwoliłam sobie na posypanie góry płatkami czekoladowymi
Pink EnvelopeCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g
Pink EnvelopeJest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje śliwki :) Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się „czaiłam” by napisać
Pink EnvelopeDaktyle pokroić w niewielką kostkę i poddusić na maśle, do czasu aż będą bardzo miękkie,a ich konsystencja zacznie przypominać pastę. Z wyjętego z lodówki ciasta formować kulki wielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadługo nie leżały, moje dzieci bardzo szybko się z nimi uporały :) Składniki: 150 g ekspandowanego amarantusa 160 ml miodu z mniszka lekarskiego 2 łyżki oleju 30 g śliwki suszonej 30 g żurawiny suszonej 5 łyżki nasion (u mnie sezamu i słonecznik) Nasiona uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie na blaszkę
Delicious Titbitswykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż
CookYourselfsprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta -sól, pieprz -rukola -winogrona -śliwka czerwona -oliwa -ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi
BaRepasbułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć z obu stron. Można włożyć na ok. 10 min. do rozgrzanego
kulinarnajamka.blogspot.compewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone i orzechy po zblendowaniu dodajemy marchew blendujemy na gładką masę, jeżeli masa jest
zdrowa vege kuchnia