pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp. pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez
Plate of Joymargaryny Kasia 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 torebki proszku do pieczenia jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka sok z 1 cytryny bakalie(suszone śliwki,morele,rodzynki,orzechy) Sposób przygotowania: Mieszamy w misce mąkę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy Tłuszcz na puszystą masę dodajemy ubite jajko z cukrem.Dosypujemy stopniowo mąkę
Wielki apetytsię uzyskać w miarę zwartą i klejącą się masę, wy możecie zmieniać poszczególne składniki i zrobić swoją ulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :) Składniki : - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit secret family - 1/2 szklanki nasion dyni - 100 g słonecznika - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki nasion Chia
zdrowa vege kuchniazdrowo!! Smoothie -owocowy deser z jogurtem mały ananas duży banan , lub dwa mniejsze 5 -6 owoców kiwi szklanka jogurtu owocowego – u mnie aktiwia z suszoną śliwką (KLIK) Owoce wcześniej chłodzę w lodówce, oprócz banana. Ananasa obieram i wykrawam środek , kroję na małe kawałki . Banana obieram i kroje w plastry, miksuję razem z ananasem . Kiwi
Takie tam pichcenieZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam
ciastkarnia na kruchym spodzienawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka :). Trudno jest zepsuć to ciasto, więc polecam wszystkim!, nawet tym, którzy twierdzą tak jak moja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :). Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm: 3 szklanki mąki
Apetyczna babeczkawszystkich którzy nie widzieli, a chcą widzieć polecam odcinek "Przepisu Dnia" z moim udziałem. jedyne 4 minuty i obejrzane :) ... jak to mówią pierwsze śliwki robaczywki ;P zdjęcie dzięki uprzejmości TVP1 Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska źródło: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o7mN1eUpWC8
Pyry na Gaztemperatury 180 stopni C. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek. Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej
Słodko-Słony Świat Ilonywiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej
Humanistka w kuchnichrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także
Poezja smakuBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
Bullioporcje) 1 galaretka cytrynowa 9 truskawek 3 łyżki jogurtu truskawkowego 3 łyżki suszonej żurawiny ulubione owoce: u mnie 3 łyżki borówek amerykańskich 2 żółte kiwi 2 żółte śliwki PRZYGOTOWANIE: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą kroimy na kawałki i rozdzielamy do słoiczków. Truskawki miksujemy z jogurtem i polewamy powstałym musem galaretki. Na wierzch dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru
królestwo garówprzez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku Gambero Rosso . Kolor ciemny rubin z refleksami granatu. Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny
królestwo garów