śliwkami - 2500 przepisów (strona:133/167)

Makowiec nie tylko świąteczny 367

łyzki spirytusu ( np. wodki)1  opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej Wykonanie

Smaki Edyty
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 217

orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można dodać również dowolne bakalie. Nie więcej niż 300 g. Np.: posiekane orzechy włoskie, migdały (bez skórek), rodzynki, śliwki suszone (pokrojone na paseczki). Po dodaniu bakalii ciasto należy wyrobić, by rozprowadziły się one równomiernie. Bakalie można również dodać do powideł śliwkowych podczas przekładania piernika

Food Square
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 166

jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz  z moimi rodzicami :)Składniki:cała kaczka z podrobamiwłoszczyzna jak na rosółziela angielskie, liście lauroweokoło 6-10 suszonych grzybkówokoło 6 - 10 suszonych śliwekokoło

Bon Appetit Małgorzaty
Owsiane muffiny z figami 121

szklanka płatków owsianychszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 cukier waniliowy3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Kompot z suszu 171

Aromatyczny, tradycyjny napój ...Składniki 10 suszonych  śliwek  ok. 20 cząstek suszonych  jabłekok. 20 cząstek suszonych gruszekok. 2 - 3 łyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka.  Do namoczonych owoców dolać więcej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Daktyle w szynce parmeńskiej 157

Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :) Składniki:kilka daktyli suszonych bez pestekkilka plasterków szynki parmeńskiej, Każdy owoc zawijamy w szynkę i podsmażamy przed samym podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 195

Jest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 261

drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 324

winogronowy Owoce w zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki w cukrzeGruszki w słodkiej zalewieCzarne porzeczki w cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka

Kuchnia domowa Ani
Kompot z suszonych owoców. Kompot wigilijny. 130

Składniki:4-5 garści plasterków suszonych jabłek,2 garście plasterków suszonych gruszek,1 garść suszonych śliwek,1 garść suszonych moreli,1/2 pomarańczy,kilka goździków,1 laska cynamonu. Przygotowanie:Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam na te proporcję

Aga w kuchni
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 269

olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 305

znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2

Świat Ciasta
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 206

można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

Czerwień i błękit
Piernik 173

szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze

Moje domowe kucharzenie