Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor Natka pietruszki
Smaki EwyRivskiemu za pomoc i wykonanie sesji fotograficznej POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe
Nerds Kitchendodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Przygotować krem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka
sierotka maRysia w kuchnimleczkiem Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Sernik , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów
mojewypiekiinietylkoowoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki. Składniki: jabłka banany cynamon Wykonanie: Jabłka dokładnie umyłam. Wydrążyłam nożykiem środek, żeby wyciąć
Kuchnia u KrysiPikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs
Uwaga Babcia GotujeMarynowane owoce to świetny dodatek do mięs i wędlin. Można nimi przybrać półmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu. ROZWIŃ
Smaczna Pyzapuszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować : Użyłam foremki o wymiarach
Uwaga Babcia Gotujeulubieńcem. Ci wszyscy, którzy nie lubią świeżego czosnku, muszą go spróbować, ponieważ nie przypomina go ani w smaku, ani w konsystencji, jest miękki i słodkawy, trochę jak suszona śliwka połączona z sosem sojowym ;) tak bym to subiektywnie określiła. Możecie się zatem spodziewać kolejnych przepisów z tym wynalazkiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki dowolnej sałaty
Quinoa Raz!jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego owoce, zasypujemy
Mieszam w GarnkuPowoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam. Przeglądając stare gazety natknęłam się na przepis, który bardzo mnie zaintrygował. Był to przepis na tort […] Artykuł Tort śliwkowy
Wiszniówkaregeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe
Nerds Kitchenproszku do pieczenia - 1,5 kubeczka (o poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750 + jedna łyżka do obtoczenia owoców dodatkowo: *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu
Smaczne Zdroweksiążce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę za suche. 6 jajek 2/3 szkl cukru
Smakołyki Asi