śliwkami - 2500 przepisów (strona:86/167)

Biała kiełbaska z grilla na dwa sposoby 111

długich godzin w kuchni, aby oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nakłuj na patyczki kiełbasę na zmianę(...)śliwką lub z papryką. Grilluj na złoty kolor ze wszystkich stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 126

Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska na pewno da radę. Château Haut Claribès Bordeaux 2012 (19,99 zł). Bardzo owocowe. Intensywna wiśnia i śliwka, troszkę beczkowej wanilii. Taniny przyjemne, nieagresywne. Smaczne i przyjemne wino w dobrej cenie. Absolutnie najlepszym czerwonym winem jest    Château Taffard de Blaignan Médoc 2011 (29,99 zł), polecany(...)przez sommeliera Lidla Michała Jancika , do tatara. W winie dominują aromaty wędzonych śliwek, wiśni, czekolady. W ustach jest bardzo przyjemnie skoncentrowane. Jest eleganckie z dobrą strukturą. Taniny są przyjemne - krągłe i nieagresywne. Poważne wino do poważnych dań z wołowiny np. steka z grilla. Bardzo dobra cena. Super wino. Château Bonnin Pichon Lussac-Saint- Émilion 2008 ( 34,99 zł) – Bardzo skoncentrowane

królestwo garów
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 150

dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?"  ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ). Zapraszam! SKŁADNIKI: - sztuka mięsa wieprzowego -karkówka(...)śliwek suszonych - 3 łyżki suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól zmiękczająca mięso Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny. Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi owocami. Piekłam w rękawie

SMYKWKUCHNI
Omlet cesarzowej 124

pszennej 250ml mleka 4 jajka (uwaga oddzielnie białka i żółtka) garść rodzynek (jeżeli są mocno wysuszone to zalewamy je wrzątkiem na 10min.) szczypta soli Sos śliwkowy 250-300g śliwek węgierek (mogą być mrożone) 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru Śliwki umieszczamy w garnku (jeżeli są jeszcze zamrożone to się nie przejmujemy). Dodajemy cukier puder

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pasztet z gęsi z żurawiną 126

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha

królestwo garów
Zupa grzybowa na gęsinie 113

lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha

królestwo garów
dania z gęsi 101

gęsi z czereśniami      pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane(...)szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
dania z kaczki 149

duszona z imbirem  kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla   kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi(...)konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki

królestwo garów
Kaczka pieczona w niskiej temperaturze 167

Inspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia. Kaczka, 2 jabłka, 10 śliwek wędzonych bez pestek, kilka gałązek tymianku, goździki, folia aluminiowa Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć(...)nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny. Wyjąć kaczkę, ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową.  Zostawić ją tak na pół godziny. Nagrzać piekarnik

królestwo garów
Żeberka z dzika duszone 101

wędzonej (najlepiej z dzika), 2 cebule, gałązka rozmarynu, 10 owoców pieprzu czarnego, 4 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 400 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 12 śliwek wędzonych, Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Na patelnię włożyć słoninę, gdy zacznie się(...)stron na rumiano, przełożyć do garnka. Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić około godziny. Wlać wino, dodać śliwki, przykryć, dusić do miękkości. zastawa

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 96

odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha

królestwo garów
Potrawka z jelenia po niemiecku 129

gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki. Jabłko(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości. zastawa

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 109

Teroldego 25%) wino dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą(...)sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania

królestwo garów
CARE - Bodegas Anadas – nowa twarz Aragonii 101

wino za bardzo przystępną cenę. Care Tinto Roble 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah, ok 35 zł. Kolor intensywny czerwono-wiśniowy. Bukiet intensywny z dominującymi nutami wiśni, jeżyn, malin, śliwek. Dzięki 4 miesiącom spędzonym w beczce taniny są bardziej intensywne. Na podniebieniu jest dobrze zbalansowane. Dominują czerwone owoce z odrobiną czekolady i z leciutkim pieprzem. Finisz jest dość długi, aksamitny(...)pochodzą z 90 letnich krzewów z pojedynczej winnicy Bancales. 14 miesięcy spędza w beczkach z amerykańskiego dębu. Wszystko to powoduje że wino to jest mocno skoncentrowane. Dominują aromaty wiśni , śliwek, trufli i czarnego pieprzu. Wino jest krągłe z dojrzałymi taninami. Jest aksamitne, dojrzałe i eleganckie. Produkcja to tylko 15 000 butelek. Care XCLNT 2008 40% Garnacha z 80 letnich winorośli

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 117

Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie rok w butelce. W efekcie powstało wino o głęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie(...)najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny.  Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest

królestwo garów