jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla użyłam śliwki
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki ekstraktu waniliowego 500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 200 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli) 200 g dowolnych orzechów Przygotowanie: Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego
karmelowycukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez(...)mokre i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki lub mrożone wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeszklanka ugotowanej czarnej quinoy 6 plastrów dojrzewającego combra z sarny garść grzybów nameko kilka orzechów włoskich garść portulaki zimowej garść rukwi wodnej 3 ząbki czarnego czosnku 2 wędzone śliwki 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżeczki naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki(...)plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia
Quinoa Raz!Dzieciowe drożdżówki na kolację i do szkoły na jutro :) Najlepsze dla dzieci, drożdżówka z jabłuszkiem albo ze śliwką :) ( już połowa zjedzona) Zaczynamy od zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy(...)odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :) Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika... Pieczemy w 180 st.C 30 min Upieczone bułeczki studzimy i dodajemy lukier :) Ciastka ze śliwka również pieczemy 30 min w 180 st.C Naprawdę polecam ! Bardzo smaczne drożdżówki
chleba naszegoSkładniki ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek) 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone) ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 2 jaja (osobno białka i żółtka) 50 g cukru (najlepiej pudru) + 3 łyżki do piany 1 łyżka śmietany kruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru(...)międzyczasie przygotujcie pianę z białek: ubijcie białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Przygotujcie też kruszonkę: składniki na kruszonkę połączcie ze sobą (do konsystencji mokrego piasku). Na podpieczony spód poukładajcie śliwki, posypcie pokruszonymi płatkami migdałów. Na górę nałóżcie pianę z białek, posypcie całość kruszonką. Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut
OliveandThymetapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli
Even Better FoodCiasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne
dolcevitainmykitchenspotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 8 suszonych śliwek 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć(...)maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez około 1 godzinę
Czerwień i błękitbananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 3 łyżki płatków owsianych 4-5 suszonych śliwek 1 brzoskwinia 1 banan Płatki owsiane i śliwki zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano wszystkie składniki razem zmiksować blenderem na gładki koktajl (brzoskwinię obrać ze skórki
kuchnia doskimasła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru brązowego 30 g drożdży 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj
Gotuj Sam!względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Miąższ jest dosyć zbity, ale zarazem miękki i wilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca. Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze(...)godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. W następnej kolejności dodać pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia
Przepisy na domowy ser i chlebwątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę(...)miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad
Radość kipiąca uśmiechem.zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich(...)ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują
ClauditteMissCooking