śliwkami - 2500 przepisów (strona:73/167)

Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 125

dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu(...)talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos

KUCHNIA POLSKA
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 96

boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka 10 śliwek suszonych 5 ziarenek jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka majeranku 15 dkg boczku wędzonego zalewa: 4 łyżki soli 2 litry wody Sól rozpuściłam w 1/2 litra gorącej wody(...)szklanki wody. Jak kasza wchłonie wodę odstawiam garnek pod koc na 40 minut aż kasza dojdzie. Do zimnej kaszy dodaję startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę, pokrojone śliwki, sól, pieprz. Farszem napełniam perliczkę i spinam ją wykałaczką. Z wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam

wesoła kuchnia
Szybka sałatka z podwędzanym szprotem, suszoną śliwką i mozzarellą 165

mnie taka sałatka na śniadanie. Składniki mix sałat ,wasz ulubiony mini mozzarella u mnie z dodatkiem bazylii szprot podwędzany w oleju sól himalajska drobnoziarnista różowa jagody goji pestki dyni śliwki kalifornijskie glassa z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek Sałatę rozłóż na talerzu, dodaj mozzarellę, szprota oraz posyp jagodami i pestkami dyni. Wkrój śliwkę, dosmacz solą, pokrop oliwą. Przed

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 141

którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego(...)wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej cały smak podsmażanych wcześniej składników. Czekamy chwilę aż odparuje alkohol i przelewamy do kapusty. W międzyczasie kroimy śliwki i grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy

Pichceniomania
Koktajlowy marzec - podsumowanie 152

ananas awokado gruszka pomarańcza 3. Koktajl kiwi gruszka seler naciowy jarmuż 4. Koktajl ananas pomarańcza banan 5. Koktajl jogurtowy z gruszką,bananem,szpinakiem i chia     6. Koktajl śliwka gruszka banan(...)Koktajl jogurtowy z mango,jarmużem i siemieniem lnianym 8. Koktajl mango pomarańcza jarmuż 9. Koktajl jogurtowy banan śliwka awokado siemię lniane  10. Koktajl grejpfrut banan kiwi szpinak   11. Koktajl gruszka pomarańcza czerwony burak chia 12. Koktajl pina colada 13. Koktajl ananas mango pomarańcza szpinak 14. Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Cassata 199

sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanej czekolady 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek 2 łyżki solonych pistacji + 400 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)pół godziny. Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać. Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również

Domowa cukiernia Ewy
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 177

wędlina do podania w ten szczególny dzień.  Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny.  SKŁADNIKI:  700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję i osuszam ręcznikiem(...)papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi. Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. Mięso  bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek. Piekę w piekarniku ok 90 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia

Gotowanie Patki
Jaglanka ze śliwkami 111

dolać go sobie więcej, kto jak woli. SKŁADNIKI na dwie porcje 100 g płatków jaglanych błyskawicznych 300 ml mleka 20 g lnu mielonego 4 łyżeczki amarantusa ekspandowanego 10 suszonych śliwek WYKONANIE Do każdej z miseczek wsypać po równo płatków jaglanych, lnu, amarantusa, zalać mlekiem, wymieszać i dodać śliwki

Passions hobbies life
pyszne ciasto mocno owocowe z pianką bezową... 174

jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla użyłam śliwki

W Mojej Kuchni Lubię
KEKS PEŁEN BAKALII 167

łyżeczki ekstraktu waniliowego 500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 200 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli) 200 g dowolnych orzechów      Przygotowanie:   Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gulasz z dzika / Wild boar stew 197

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego

karmelowy
Babeczki dyniowe 115

cukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez(...)mokre i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki lub mrożone wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wykwintna sałatka z czarną quinoą i sarną 145

szklanka ugotowanej czarnej quinoy 6 plastrów dojrzewającego combra z sarny garść grzybów nameko kilka orzechów włoskich garść portulaki zimowej garść rukwi wodnej 3 ząbki czarnego czosnku 2 wędzone śliwki 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżeczki naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki(...)plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia

Quinoa Raz!
z jabłuszkiem i śliwką 114

Dzieciowe drożdżówki na kolację i do szkoły na jutro :)  Najlepsze dla dzieci, drożdżówka z jabłuszkiem albo ze śliwką :)  ( już połowa zjedzona)  Zaczynamy od zwykłego ciasta :) Mąka 1 kg, drożdże 1/2 kostki, masło 1/2 kostki, dwa jajka, szklanka curku, szklanka ciepłej wody. Oprócz ciasta trzeba coś dodać do bułek :) Mus jabłkowy, dżem śliwkowy... Ciasto dzielimy i "kulkujemy(...)odróżnienia smaków :) śliwkowe zakręcamy inaczej :)  Posmarowane rozbitym jajkiem ciastka wrzucamy do piekarnika...  Pieczemy w 180 st.C 30 min Upieczone bułeczki studzimy i dodajemy lukier :) Ciastka ze śliwka również pieczemy 30 min w 180 st.C Naprawdę polecam ! Bardzo smaczne drożdżówki

chleba naszego
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI 104

Składniki ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek) 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone) ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 2 jaja (osobno białka i żółtka) 50 g cukru (najlepiej pudru)  + 3 łyżki do piany 1 łyżka śmietany kruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru(...)międzyczasie przygotujcie pianę z białek: ubijcie białka, pod koniec ubijania dodając cukier. Przygotujcie też kruszonkę: składniki na kruszonkę połączcie ze sobą (do konsystencji mokrego piasku). Na podpieczony spód poukładajcie śliwki, posypcie pokruszonymi płatkami migdałów. Na górę nałóżcie pianę z białek, posypcie całość kruszonką. Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut

OliveandThyme