cebule, sól, cukier, pieprz, masło, 3 owoce jałowca, 200 ml czerwone wytrawnego wina, 300 ml bulionu* gałązka rozmarynu, 300 g śliwek (mogą być świeże lub mrożone), Cebule pokroić w półplasterki. Na 2 łyżkach masła poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wlać wino i dusić, az płyn prawie odparuje. Dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i wlać bulion. Dusić aż cebula(...)będzie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody. Ślwiki przepołowić, wyjąć pestki. Ułożyć skórą do dołu. Chwilę dusić, aż śliwki troszkę zmiękną. Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjać sos z ognia. Podałam ze stekiem z sarny i marszczonymi ziemniakami . *ja zamiast bulionu dodaję demi glace , oczywiście daję go dużo mniej, a resztę uzupełniam wodą. zastawa
królestwo garówLODY Z MIRABELEK MIRABELLE PLUM ICE CREAM Składniki • mirabelki zielono-żółte (kwaśne) 250 g • jogurty naturalny 0% 250 g • cukier 70 g Sposób przygotowania Umyte i wysuszone śliwki drylujemy i dodajemy do rondla z odrobiną wody. Gotujemy przez 5 minut aż śliwki całkowicie zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całą masę przecedzamy przez sitko i chłodzimy. Mieszamy schłodzoną
chefintheforestWpadłam w nalewki, jak śliwka w kompot. Były już na moim stole i w piwniczce własnoręcznie zrobione: pigwówka, malinówka, porzeczkówka, agrestówka, jeżynówka, cytrynówka. Obecnie na parapecie przegryza się wędzona śliwka
Na moim stoleSkładniki : – 1/4 szklanki kaszy jaglanej -szklanka mleka krowiego lub sojowego – wiórki kokosowe – 1 łyżeczka masła orzechowego – sok malinowy – 1 duża śliwka Przygotowanie : Kaszę jaglaną wypłukać w wodzie. wlać do garnka i dodać mleko. Zagotować pod przykryciem. Zmniejszyc ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Kaszę wyłożyć do miseczki, pokroić banana w plasterki oraz(...)ćwiartki śliwkę. Posypać wszystko kokosem dodać sok malinowy i małą łyżeczkę masła orzechowego. Artykuł Jaglanka z owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEUwielbiamy kapustę i chętnie ją gotuję. Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeden z pyszniejszych bochenków które upiekłam. Chleb ma mięciutki miąższ, jest wilgotny a dodatek śliwek nadaje mu jedynego i niepowtarzalnego charakteru. Polecam spróbujcie go wypiec bo warto. Idealny do wędliny a także do miodu czy dżemu. Polecam gorąco. Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCię na fit owsiankę. Składniki: płatki owsiane górskie błyskawiczne- 6 łyżek 1 szklanka gorącej wody ( można użyć mleka, będzie mniej fit) 1 łyżeczka miodu pół dojrzałego banana 4 suszone śliwki Przygotowanie: płatki wsyp do miski i zalej gorącą wodą ( mlekiem), dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut do zgęstnienia owsianki, dodaj miód, zamieszaj dokładnie śliwki pokrój w mniejsze kawałki, banana
Oka w rosole czyli KaFka gotujeszklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam(...)Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek. Schłodzone
Raj dla Podniebieniaweekend był właśnie jednym z tych, który teraz wspominamy z ogromnym uśmiechem. Tym razem spotkałyśmy się u mnie i po „uroczystym” przywitaniu dziewczyn ( shocik Saskej o smaku Śliwki Węgierki na wstępie – były zachwycone! ) rozsiadłyśmy się wygodnie, by poplotkować o facetach, modzie, urodzie i tych typowo babskich rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe(...)blatów przy robieniu tortu szwarcwaldzkiego! ). Saska Dzika Róża – wg. nas najlepsza z roladkami z tortilli z piersią kaczki Saska Czarny Bez – super do serowych kanapeczek, a Saska Śliwka Węgierka – idealna do musu czekoladowego! Mistrzowskie połączenia, które sprawiły , że ciężko nam było wstać od stołu, a przecież w planach była jeszcze wspólna szalona impreza na mieście! Klaudia oprócz
Ostra na SłodkoBudyń owsiany z cynamonem i masłem orzechowym (+ rodzynki, śliwka i płatki zbożowe) Uwielbiam budynie i wszelkie inne mleczne desery na ciepło. Prawdę mówiąc zyskują moją największą sympatię w rankingu wszelkich słodyczy świata. Płatki owsiane mają tak uniwersalne zastosowanie, że mogę z nich stworzyć praktycznie wszystko, zaczynając od zwykłej owsianki na tartach, babeczkach i sycących kremach kończąc. I jednym z tych(...)kremów jest mój dzisiejszy budyń, który łączy w sobie najlepsze smaki październikowej jesieni - owies, cynamon, masło orzechowe i śliwki. Polecam serdecznie takie połączęnia, skutecznie przepędzają uczucie zmęczenia, wspólnie dając siłę na kolejny dzień. A jak dla Was smakuje jesień? Składniki: na 1 porcję śniadaniową lub 2 porcje deserowe 5 łyżek mąki owsianej * 1 łyżka mąki jaglanej * łyżka rodzynek
Kuchnia Ellieszklanki cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec
JejKuchniajajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy do większego rondelka, wsypujemy cukier, kakao oraz wlewamy wodę. Rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy siekamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki
Smaki Na Talerzuskładniki: ok. 3000 g śliwek węgierek 120 g kakao 200 g orzechów włoskich cukier do smaku wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z grubym dnem. Wstawiamy na ogień i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Smażymy tak długo aż uzyskamy w miarę gęstą konsystencję. Pod koniec całość blendujemy, dodajemy kakao, uprażone i drobno posiekane orzechy oraz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: maliny 50 dag, śliwki 1 kg, woda 3 litry, cukier 1,5 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, makaron - ile potrzeba maliny dobrze opłukać, śliwki umyte wypestkować, zalać w garnku wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, gotować z 10 minut na średnim ogniu kisiel wymieszać z wodą w szklance i wlać do zupy, mieszać do zagęstnienia zupy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki 500 g ugotowanych ziemniaków po obraniu 150 g śliwek kalifornijskich 100 g wiórków kokosowych 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cynamonu mielonego 100g rodzynek 1 czubata łyżka kakao 75 g oleju kokosowego posypka , u mnie: puder z malin ,wiórki kokosowe i kawa cappuccino posypkę z suszonych i zmiksowanych malin uzylam wcześniej tutaj Wykonanie Obrać ziemniaki, ugotować(...)wodzie. Ostudzić. Ziemniaki ,olej kokosowy,śliwki i rodzynki zblendować do połączenia składników. Gotową masę włożyć do miski,dodać przyprawy tj. imbir,cynamon,oraz kakao i wiórki kokosowe. Teraz gotową masę wstawić do lodówki na około 2 godzin. Po tym czasie formować dłońmi kulki ,wielkości orzeszka ,lub jak ktoś chce to mniejsze,większe. Kulki obtoczyć w pudrze malinowym,w wiórkach kokosowych
w mojej kuchni