śliwkami - 2500 przepisów (strona:74/167)

Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 155

tapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli

Even Better Food
Ciasto ze śliwkami 137

Ciasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne

dolcevitainmykitchen
Kurczak po cygańsku 148

spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 8 suszonych śliwek 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3/4 szklanki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki powideł śliwkowych przyprawa do kurczaka z papryką Udka posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć(...)maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez około 1 godzinę

Czerwień i błękit
Koktajl brzoskwiniowo - bananowy 107

bananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 3 łyżki płatków owsianych 4-5 suszonych śliwek 1 brzoskwinia 1 banan Płatki owsiane i śliwki zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano wszystkie składniki razem zmiksować blenderem na gładki koktajl (brzoskwinię obrać ze skórki

kuchnia doski
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 144

masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru brązowego 30 g drożdży 3 jajka  szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy  do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego  oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj

Gotuj Sam!
Chleb razowy ze śliwkami 155

względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Miąższ jest dosyć zbity, ale zarazem miękki i wilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze(...)godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. W następnej kolejności dodać pozostałe składniki ciasta.  Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 135

wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku     Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę(...)miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad

Radość kipiąca uśmiechem.
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 221

zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich(...)ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują

ClauditteMissCooking
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 191

przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz(...)ziela angielskiego,goździki i jałwiec.Wsypać kminek i tymianek oraz estragon.Całość doprawić solą i pieprzem.Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok.35 minut. Śliwki rozmrozić,osączyć, pociąć na kawałki.Jabłka umyć , wyciąć gniazda nasienne.Miąższ wraz ze skórką zetrzeć albo pokroić w kostkę.Owoce dodać do kapusty.Dusimy 15 minut.Bigos ponownie doprawić.Wymieszać z sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 120

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez(...)oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi

Kuchnia Bon Appetit
Zdrowy sok z buraka ćwikłowego. 143

Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania :   W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne
KOMPOT Z SUSZU OWOCOWEGO 133

grudzień , aby móc zakosztować owoców suszonych w kompocie.Moglabym robić go i latem , ale to już nie ten smak i  nie te wspomnienia.W grudniu , kompot nabiera aromatu wędzonej śliwki i suszonych owoców gruszki i jabłka,ogien w kominku i ciepły koc, a wręku szklanka  gorącego kompotu, bo tylko wtedy on tak magicznie smakuje:). 500G SUSZONYCH OWOCÓW(GRUSZKI,JABŁKA,ŚLIWKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zdrowy koktajl czekoladowy 139

Koktajl jest bardzo pożywny i smakuje poprostu rewelacyjnie. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne pożywne koktajle :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 banan 6 suszonych śliwek 1 łyżka kakao (gorzkie) Płatki i śliwki zalać mlekiem najlepiej wieczorem. Rano wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki koktajl. Smacznego! Pomysł podpatrzony  tutaj

kuchnia doski
Wigilijny barszcz 454

buraków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego  z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka(...)pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień. Następnego dnia barszcz odcedzamy, dodajemy zakwas, przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia

Smakowity Blog Kulinarny
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 177

tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka

kgwjanczewo