matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te, które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat. Niepoprawna pisownia(...)wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia z cebulką, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania objadają się w czerwcu (bo śledź to produkt sezonowy i nie odławia się ich wszystkich na raz, część musi przecież
Karo in the Kitchenkwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam(...)cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie
potrawyregionalnekiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony 2. - cebulę pokroić(...)czajniku wrzątkiem przelać cebulę - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków najlepiej zrobić kilka dni wcześniej
W królestwie smaków Beatyoctu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam(...)Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo
potrawyregionalneJabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach marynowania w lodówce. Jest rewelacyjna! Polecam na wigilijny stół ;-) Zapraszam na FB! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNIcebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasiugotować na twardo, ostudzić obrać, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Śledzie pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraki, śledzie i majonez, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Białka faszerować otrzymaną pastą
Mama Gotujepapryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną(...)plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem
kgwjanczewosię kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych(...)smaku.Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.Śledzie:Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy
Codzienna kuchnia niecodziennagruba kostkę. Jedno jajko zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki
Moniki SmakołykiBiałka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany. W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem zalać śledzie, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania
https:KKuchniaMniamPowinno się składniki gotować około 10 minut. Zalać nią śledzie i odstawić na około 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię(...)Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej
potrawyregionalnesuszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy. W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potem grzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie
Jadło i czytadłosztuk, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety
W Mojej Kuchni Lubię