śledzie solone - 837 przepisów (strona:4/56)

Tatar ze śledzia 161

ponieważ w zależności od smaku można dodać dodatki i charakter dania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki  8 płatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie 2 jajka 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli  1/2 szklanki oleju ( ja używam rzepakowego)  sok z 1/2 cytryny. Wykonanie(...)pokroić w drobną kostkę . Można zmielić na maszynce do mięsa . 3 . Ogórki i cebule pokroić w drobna kostkę  4 . Kawałki śledzia przełożyć do miski ,dodać resztę produktów i dokładnie wymieszać . Jeśli potrzeba można doprawić solą i pieprzem

Eli Gotowanie
ŚLEDZIE Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 219

Składniki: 5 płatów śledzi solonych 3 średnie cebule natka pietruszki olej pieprz ocet Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc i odsączyć. Cebulę pokroić w pół talarki, natkę pietruszki pokroić. Pokrojone w paski śledzie układać na półmisku, następnie cebulę, posypać natką pietruszki, skropić octem i posypać pieprzem.  I tak do skończenia składników. Na samym końcu zalać

Prosto i Smacznie z Anetą
Śledzie ze śmietaną i pietruszką 170

Moje tegoroczne sylwestrowe śledziki, niezwykle prosta i pyszna zakąska. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 mała cebula pęczek pietruszki Sposób Śledzie wymoczyć około 1,5 godziny, pokroić w paseczki, porozkładać na płaskich podłużnych talerzach, układając 2 rzędy pasków. Od zewnętrznych stron śledzi łyżką nakładać ukwaszaną śmietanę, posypać ją cienko pokrojoną w półksiężyce cebulką oraz drobno

Kuchenne aromaty
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną 232

koleżanki, "poprawiłam" go lekko po swojemu i oto jest :) Zapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta? :)Składniki:4 płaty solonych śledzi,3 średnie cebule,1 łyżka cukru,1-2 łyżki soku z cytryny,1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,100 ml dobrej gęstej śmietany.Płaty śledziowe niezbyt mocno wymoczone (powinny być słonawe(...)gdyż śmietany nie solimy już) osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki - jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w śmietanie 498

lekko solonych śledzi Matjas1 duża cebula1 duże kwaskowe jabłkocukierbiały pieprzocet1 kubek śmietany 18%3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę.Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami 171

Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia  Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe

AZgotuj!
Śledzie tradycyjne 184

oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego. Śledzie robię zazwyczaj na tydzień przed świętami, bo lubię jak się trochę “przegryzą”. Przepis na śledzie tradycyjne Składniki: 300 g śledzi solonych 1 duża czerwona cebula 200 ml rzepakowego oleju pieprz gruboziarnisty do smaku Namocz śledzie w zimnej wodzie na 2 godziny. Jeśli śledzie są wciąż bardzo słone odlej wodę

codojedzenia
Kotlety śledziowe z ziemniakami – kuchnia śląska 336

kuchni śląskiej” i jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad!Kotleciki śledziowe z dodatkiem ziemniaków są świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. SKŁADNIKI:- śledzie solone – 250 g- ziemniaki – 500- cebula – 1 szt- wędzony boczek – 50 g- jajko – 1 szt- mąka – 2 łyżki- sól- pieprz- majeranekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Śledzie musimy

Ostra na Słodko
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 238

nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku, więc zdecydowałam się na śledzia, a raczej sałatkę śledziową. Składniki na ok 30 blinów: 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 łyżeczka cukru 45 g masła ½ łyżeczki soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki osobno przesiać, odstawić. Masło stopić(...)śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją

Pełny talerz
Śledzie w musztardzie. 179

znikają ze stołu nie wiadomo kiedy. Chociaż ja osobiście wolę w śmietanie czy w pomidorach, męska część rodziny zdecydowanie wybiera te! A więc zapraszam ;-)     Składniki; 40 dag śledzi solonych 1 słoiczek musztardy (ja użyłam sarepskiej) 1 łyżka miodu 4 cebule 50 ml oleju     Śledzie myjemy a następnie moczymy około 2-3 godz. Czas moczenia zależy

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie w pomarańczach 176

takie śledzie przypadną Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dania ze śledziami to polecam przygotować sałatkę śledziową z kiwi lub z czerwoną fasolką .  Składniki: 250 g solonych śledzi 1 średnia cebula 1 pomarańcza 2 goździki pieprz kolorowy olej Śledzie kilkakrotnie wymoczyć w zimnej wodzie. Odsączyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w skośne kawałki na jeden

Ugotować
Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach 161

jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć

Smaki Ewy
Śledzie w marynacie 333

Wpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić

kuchcikownia
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 220

razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok. 300 ml oleju pieprzNajpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie warstwowe 213

chyba już tradycją przeze mnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych  2 cebule olej ocet 4 liście laurowe  8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe

Kuchenne aromaty