razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok. 300 ml oleju pieprzNajpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy
Bon Appetit Małgorzatychyba już tradycją przeze mnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych 2 cebule olej ocet 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe
Kuchenne aromatywprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej,w kuchni rzecz jasna.Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycjęśledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO.(przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;)na 1 słoik pod gumę:4 płaty solonych śledzi1 duża cebula3 połówki marynowanej papryki3-4 korniszonów1 słoiczek musztardy delikatesowej4 łyżki miodu3 łyżki oleju lnianego4 goździki3 liście lauroweŚledzie pokroiłam
W kuchni Karmel-itkiCodziennik Kuchenny . Wspólne gotowanie regionalnych potraw, brzmi interesująco, prawda? Temat stycznia - śląska sałatka śledziowa - Hekele. Sporo informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj . Nie jestem niestety miłośniczką solonych śledzi, więc w mojej sałatce znalazł się tylko 2 płaty śledzia, dałam za to dwa jajka a nie jedno i sporą porcję koperku. Na koniec doprawiłam też sałatkę olejem(...)swoich upodobań. Najlepiej smakuje z dobrym, żytnim chlebem :) Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek
Stare Garyprzerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej lub pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy
Smaki Ewyśledzi znany jest na Kujawach od pokoleń. Składniki: 1/2 kg świeżych śledzi nie z zalewy (tuszy lub filetów) sól, pieprz mąka pszenna (do panierowania) cytryna (opcjonalnie) Wykonanie: Śledzie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane Na koniec można skropić śledzie lekko cytryną. Smacznego
IMPRESJA SMAKUBlueberry Corner by "jagodzianka" Solone śledzie z różnymi dodatkami to popularna przekąska. Są świetne na postny piątek, wigilię, imprezę karnawałową, pod wódeczkę. Przepis na … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie w stylu śródziemnomorskim pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkarkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi” pomidorami czy oliwkami? A jednak – w tym szaleństwie jest metoda. Przede wszystkim dlatego, że niezależnie od pochodzenia zarówno solone śledzie (nawet te łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki. Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych
Kulinarna Pokusadomowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10 Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora,ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,1/2 łyżeczki rozmarynu(...)średnich korniszonów,1/2-1 chili.Przygotowanie:Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin.Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i szczypty cukru, obgotować przez
SzczyptaSmaQMożesz podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja. Składniki: 3 solone śledzie 2 małe buraki 1 jabłko 3 ziemniaki 1 cebula 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz natka zielonej pietruszki Wykonanie: śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Karnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba
Smaki EwyPrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko
Kuchenne aromatychlebkiem i oczywiście dodatkową porcją octu Polecam nie tylko na święta! Scroll down for recipe in English Śledzie marynowane w occie (4 – 6 porcji) Składniki: 4 śledzie solone (w całości) 2 duże cebule Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek pieprzu kolorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 duże listki
karmelowySkładniki: 5 płatów śledzi solonych 2 ziemniaki 2 marchewki mały por 2 ogórki konserwowe 200g sera żółtego 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany gęstej (18%) szczypiorek pieprz Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć. Ziemniaki i marchewki ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Pora i ogórki pokroić drobno. Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser żółty
Prosto i Smacznie z AnetąUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie
Smaki Ewy