śledzie solone - 837 przepisów (strona:9/56)

Płaty śledziowe w majonezie 145

śledziowe marynowane cebula suszona natka pietruszki  pieprz, sól majonez Płaty śledziowe pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić wedle własnego uznania.Majonez wymieszać z natką pietruszki i pieprzem , solą.Dodać śledzia i delikatnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Pasta z wędzonego śledzia 167

Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością

kgwjanczewo
wyborne śledzie po sułtańsku 251

gotujemy przez pięć minut. Następnie  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do  marynaty dodajemy filety śledziowe,  wcześniej  opłukane  solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe

Miód i pieprz
śledziowa sałatka 188

drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie , kilkukrotnie w tym czasie ją zmieniając (warto przed dodaniem do sałatki, wcześniej odkroić nożem kawałek ryby

Miód i pieprz
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI 170

laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha

Ostra na Słodko
Sałatka śledziowa 186

ziaren pieprzu czarnegoPrzygotowanie :Płaty śledziowe pokroić w nieduże kawałki.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paseczki.Orzechy posiekać.Przygotować sos i wymieszać go ze śledziami.  Posypać solą, cukrem i 2 łyżkami vegety.Odstawić do lodówki  3 dni.Smacznego

charlotte gotuje
Woda śledziowa 170

Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.składniki:1 solony cały śledź mleczak1 cebula0,5 l przegotowanej zimnej wody1 listek laurowy Kamiskilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis3-4 łyżki octu 10 % Jamar4 łyżki śmietany 18 %Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia

Monia miesza i gotuje
Rolmopsy w delikatnym serku typu feta 179

śledzie ok 6 płatów (marynowane lub solone) 100 g serka sałatkowego (Falvita(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz szczypta suszonej paprki Ser utrzeć widelcem z jogurtem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem , oliwą i octem. Śledzie zwinąć w rolmopsy z otworem w środku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami oregano. Resztę serka ułożyć dookoła rolmopsów. Ja użyłam śledzie marynowane w occie, ale można

Gotowanie jest łatwe
Śledzie po kaszubsku 534

inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy

Kulinarne Przeboje
Śledzie a'la milanówek 150

łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam(...)Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą i pieprzem. Po przygotowaniu sosu studzę go do temperatury pokojowej. Śledzie kroję w paski. W słoju układam na przemian: kilka łyżek sosu, śledzie, ponownie sos i znowu śledzie, tak by całość wykończyć sosem. Przygotowane tak śledzie umieszczam w lodówce

Mango Papaja
Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej 150

Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotującej się

Smakowy Raj
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 216

rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony

Smakowity Blog Kulinarny
Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem 260

użyjesz "gotowych matjasów"(z rybnego działu garmażeryjnego-matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut.Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych,ponieważ odpada moczenie śledzi.Oczywiście można nabyć solone matjasy i je wymoczyć.Śledzie otulone są pierzynką śmietanowo-majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę.To jest naprawdę pyszne.Przepis bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie pod pierzynką 395

następnie odcedzić. Spód szklanej miski smarujemy majonezem. Przekładamy do niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki(...)buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Oprószamy je solą.Można jeszcze dodatkowo posmarować warstwę jajek majonezem. Wierzch posypujemy posiekaną pietruszką.Smacznego Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sałatka śledziowa 332

matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz  Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki  ,paprykę konserwową ,oliwki  ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi dodać  odsączone warzywa pokrojony  szczypiorek, jajka

W królestwie smaków Beaty
Śledzie z podrzybkami, szczypiorkiem i śmietaną 186

łyżeczki kolendry kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki oliwy  2 łyżki majonezu śmietana łyżka musztardy stołowej Po sprawdzone przyprawy proszę zajrzeć do www.owocowyraj.eu Śledzie jeśli są solone należy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, wodę kilka razy odlać. Cebulę pokrojoną w krążki sparzyć. Śledzie i grzybki pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Jajka ugotować

Apetyczna babeczka
Śledź w śmietanie 168

cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18%  np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Śledzie kroimy ma 3-4 cm kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, ogórki i jabłko ścieramy na drobnej tarce do warzyw.  W miseczce mieszamy śmietanę (użyłam kremowej i bardzo(...)gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam),  majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można też wymieszać je od razu z sosem

Bon appetit mon amie
Śledzie curry z ananasem 219

prawda w tym roku na blogu zdecydowanie królują świąteczne słodkości i tak już miało pozostać, ale te śledzie są tak pyszne, że nie chciałam czekać z nim do przyszłego roku :) Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :) SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków) 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone) 1/4 puszki ananasa 1 plaska łyżeczka curry(...)łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą

DefinicjaSmaku
Śledzie pod pierzynką 190

zapraszam Was na moją wersję. Ulubioną. Na którą czekam cały rok ;-) Bardzo mi smakuje połączenie śledzi z jabłkami i cebulką i do tego ten jogurtowy sosik. Mówię Wam pycha. U nas znikają ze stołu   jako pierwsze.   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 3- 4 jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4   łyżki majonezu(...)kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.   Układamy je w płaskim naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka i cebulę kroimy w kostkę i układamy na śledziach. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy nasze śledzie.   Na wierzch sypiemy koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki dokładnie się połączyły.   Najlepiej smakują następnego

Passion of Cooking
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 423

konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone)  Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner)  - Sposób przygotowania: Płaty śledzi płukamy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając(...)obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki, jabłko i delikatnie mieszamy. Wymoczone śledzie odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.    Moje posty

Słodka Strona
Sałatka śledziowa 452

łyżki majonezu;pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi).Smacznego

Miksturownik