łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatweKorniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie
Pociąg Do KuchniWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!natka do dekoracji Śledzie, brzoskwinię i paprykę pokroić w kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę i jajka. Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować koperkiem lub natką
Czerwień i błękitgodzin, aby straciły słony smak. Jeśli po namoczeniu śledzie nadal mają intensywnie słony smak, powtarzamy namaczanie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i cukrem, i odstawiamy aż zmięknie i złagodnieje. Śledzie kroimy na paski o szerokości 4 cm. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy
KasiekGotujenada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej w sumie (lub gotowy mix mąk do tempury) szczypta chili sok z 1/2 cytryny(...)szklanka oleju do smażenia Śledzia filetujemy, tak by otrzymać z każdego po dwa filety z jak najmniejszą ilością ości. Następnie myjemy filety dokładnie i marynujemy w soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (pozostałe, niewielkie ości zmiękną). W tym czasie mleko mieszamy z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. W drugiej misce mieszamy mąki
Mango Papajaoczywiście śledzie :)(Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.)Do śmietany dodać liście laurowe i ziele angielskie - odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie. Śmietana przez ten czas wchłonie aromat przypraw.Jeśli mamy solone tuszki, wtedy trzeba je wymoczyć w kilkakrotnie zmienianej zimnej(...)średniej wielkości paski - według uznania.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki.Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna/szatkownicę do jajek. Obrane jabłka też przez nią przeciskamy lub kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przerzucamy do miski dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy pieprzem (śledzie są dość słone więc już soli nie dodałam). Wstawiamy do lodówki na 2 h wówczas wszystkie składniki zmiękną i smaki się przegryzą
Piekielna Kuchnia Patiobrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty
Weekendy w domu i ogrodziesmaku Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Śledzie wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli (najlepiej moczyć w mleku). Następnie pokroić w paseczki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę
Kulinarne Przebojegołąbki będą gotowe, ostrożnie zdejmij talerz (uwaga, jest gorący!). Odkryjesz, że prawie cała woda została wchłonięta. Gołąbki podawaj na ciepło, skropione oliwą i ewentualnie posypane szczyptą soli. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwasól, pieprz Wykonanie: Sos curry: majonez, śmietanę i curry mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i sos do śledzi mamy gotowy Śledzie kroimy w centymetrowe paski (na ukos), zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce lub pojemniku układamy warstwowo: sos, śledzie, cebula, ananas, sos, śledzie... itd. Na samej górze musi być sos. Tak przygotowane śledzie odstawiamy
IMPRESJA SMAKUmatias 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego olej (tyle,żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość
magiczna kuchnia Kasi