śledzie solone - 837 przepisów (strona:21/56)

Śledzie z cebulką na chiński sposób! Na wigilijny stół! 114

przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę aby wypłukać nadmiar soli, wodę możesz zmienić ze dwa razy).Pokrój na kawałki dodaj masę cebulową. Wymieszaj włóż do naczynia. Śledzie jemy po upływie 12h, marynowania

SMYKWKUCHNI
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia 132

Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia   Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje

Różowa kuchnia
Śledziowe bliny. 109

mąke oraz ser i dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną piane, dodajemy do sledziowo- gryczanej masy  i delikatnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem ale należy robić to ostrożnie ponieważ sledzie same w sobie sa słone, wiec w łatwy sposób możemy przesolić. Na małej patelce rozpuszczamy odrobine masła i kładziemy małe i cienkie kotleciki. Bliny

Radość kipiąca uśmiechem.
A'la paprykarz ze śledzi (szybki) 142

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Natkę pietruszki siekamy. Do dużej miski przekładamy śledzie wraz z zalewą ,rozgniatamy widelcem. Do śledzi dodajemy ryż i natkę ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ziołową ,słodką papryką i pieprzem. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa z żółtym serem + film 162

razem z dodatkiem jabłka i startego żółtego sera, doskonała na imprezę lub świąteczny stół. Błyskawiczna i bardzo prosta w przygotowaniu idealna dla wszystkich miłośników śledzi. składniki na 4 porcje 30 dag  filetów śledziowych solonych 4 małe ogórki korniszony 1 jabłko 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 20 dag żółtego sera 150 g majonezu czarny pieprz sól przepis Wymoczone

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa z awokado i kalarepą 215

oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem

Czerwień i błękit
śledzie po węgiersku 510

paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Tatar ze śledzia 143

płatów śledzia w oleju pół małej cebuli pół ogórka konserwowego 4-5 oliwek zielonych 1 żółtko szczypta pieprzu kilka rodzynek Przygotowanie: Płaty śledzia pokroić wzdłuż na cienkie paski, a następnie drobno posiekać. Możecie użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju

Jacob Tastes
Sałatka warstwowa ze śledziem 220

ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na plasterki lub połówki. Warstwy sałatki 1 śledź 2 warstwa majonezu 3  usmażone pieczarki 4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach 5 warstwa majonezu 6 oliwki 7 starta

O kuchni z uczuciem
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 197

niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany(...)Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu

KUCHARNIA
Śledzie w sosie czosnkowym. 292

przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 140

śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 – 3 średnie cebule Dodatkowo: Słodka śmietana 12%, 18% lub 30% Słój pojemności około 1 litra Cebule(...)Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki

Smakowy Raj
OCTOWE ROLMOPSY 148

solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe

Z Majeczką w kuchni
Śledź po "fińsku" 149

moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę.  Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy(...)puder i ugniatamy tak, aby cukier zmiękczył nieco cebulę. Odstawiamy na 15-20 minut. Następnie dodajemy śmietanę, musztardę, majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo cukrem. Na koniec dodajemy groszek oraz śledzia przygotowanego wcześniej w zalewie i pokrojonego na małe kawałki. Całość powinna przynajmniej kilka godzin postać w lodówce, ale śledz jest najlepszy na drugi

Simple Dish
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 156

czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(...)raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy

karmelowy

Proponowane wyszukiwania