śledzie solone - 837 przepisów (strona:28/56)

Sałatka śledziowa 200

ukośne kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki. Cebulę i korniszony pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Na talerzu układać kawałki śledzia,jajka i papryki. Posypać cebulką, ogórkiem i odsączonym groszkiem. Posypać pieprzem. Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą ,pieprzem i słodką papryką. Polać sałatkę. Schłodzić przed podaniem

O kuchni z uczuciem
Sałatka śledziowa 167

stół. A święta tuż tuż...Składniki:4 filety śledziowe np. matiasy4 ziemniaki3 ogórki kiszone1 czerwona cebula2 jajkamajonez, jogurt naturalnysól, pieprzSposób przyrządzenia:Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy

upichcic
Sałatka śledziowa z jajkiem 434

kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa 593

wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem i podajemy na stół

Kolizje Smaków
Domowy ser twardy – „Caciotta” 292

height: 1em; max-height: 1em;" /> Muszę się Wam jeszcze przyznać do tego , że nie do końca przestrzegam receptur , te czasy , naciski , temperatury i gramatury-uf.. .., dysponuję wiaderkami po śledziach i kiszonej kapuście z wypalonymi otworami – form serowarskich nie posiadam , nie mam także wagi , specjalnych garnków , ani prasy , której rolę odgrywają dwie paczki kafli łazienkowych " class="wp-smiley" style(...)użyłam M ) – kupione w necie , znajdziecie bez problemu podpuszczka cielęca – ja użyłam w proszku 0,5 kg soli 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam z wiaderka po śledziach 1 kg , nakłuwając dno i brzegi gorącym drutem Mleko przelewamy do garnka , dobrze mieć pokrywkę lub coś co ją zastąpi

Ogrodnik w podróży
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 185

się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego miałabym stosować coś innego?  Składniki.- płaty śledziowe solone ok 0,5 kg- cebula 2-3 sztuki- olej

Malinowe Pocałunki
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 258

czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez  minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki

karmelowy
Śledzie w sosie tatarskim 317

 składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu

Mix smaku
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 122

obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić do smaku solą,pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku. Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.  Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie

Niespełnione zdolności kulinarne
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię. 164

Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól

Kuchnia z widokiem na ogród
Błyskawiczna sałatka śledziowa 142

Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta jajeczno- rybna ze szczypiorkiem 162

kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. 2. Przygotowane jajka, cebulę i szczypiorek przekładam do salaterki. Dodaję śledzie (bez oleju) oraz majonez. Dokładnie łączę wszystkie składniki przy pomocy widelca. 3. Pastę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzik z porem i serkiem wiejskim 156

śledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi

Gotowanie jest łatwe
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 163

zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni
Śledzie po szwedzku 243

śniadanie, obiad i kolancję, na co dzień i od święta. Nawet nam przywiozła od siebie potrawę ze śledzi, co podobno ze samej Szwencji pochodzi! Aż dziwne, że nie nasza, po pod bimber idealna, nu, bajka normalnie!Składniki:Masa:8 solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonegosok z 1 cytryny1 pęczek szczypiorku1 pęczek koperku2 łyżki żelatynyświeżo zmielony pieprzPodstawa(...)uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.Dużą keksówkę wykładamy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha

Proponowane wyszukiwania