pieprz sos tatarski z jajkiem- przepis tutajWykonanie:Moczymy śledzie.Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Ugotowane ziemniaki kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- w półtalarki.Wszystkie składniki łączymy- dodajemy cały sos tatarski z tego przepisu .Solimy I pieprzymy do smaku I sałatka gotowa :)życzę smacznego
Smaki Edytylubi, więc postanowiłam "oswoić śledzia". Zaczęło się to mniej więcej 2 lata temu od sałatek. Teraz śledzie pojawiają się na naszym stole regularnie. Dzisiaj proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej
Pełny talerzkukurydzę osączyć z zalewy. Por pokroić w krążki i przelać wrzątkiem na sicie. Ananasa pokroić w kostkę, a śledzia w paski. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać listkami świeżego tymianku
Nie tylko w kuchnicebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp majerankiem, zalej oliwą i wymieszaj z pokrojoną w pół krążki cebulą i pokrojonym w plastry jabłkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej oliwą z pomidorów i wymieszaj z pokrojoną w pół krążki cebulą i pokrojonymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaubitej śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek drobno pokrojonego poru 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę 100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego Dekoracja 2 jajka ugotowane na twardo świeży koper 1 limonka w plasterkach anchois Pokrój chleb w kostkę, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj(...)minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę lekko podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois
codojedzeniakiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać ją solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą
O kuchni z uczuciemgrosze,dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru.Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku
W kuchni Karmel-itkijako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna! Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki musztardy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledź w słodkich buraczkach to nieco odmienna propozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam(...)folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.Buraczki po obraniu
Mechanik w kuchnimarynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna
Smaki Ewywodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się
Tradycyjna kuchnia Kasioleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki sól i pieprz ************************************* Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką.Dodajemy po troszku oleju ,stale mieszając , aby utworzyła się konsystencja przypominająca " tatara ".Posypujemy posiekanym w kostkę ugotowanym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar
Pasje Jolkiukośne kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki. Cebulę i korniszony pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Na talerzu układać kawałki śledzia,jajka i papryki. Posypać cebulką, ogórkiem i odsączonym groszkiem. Posypać pieprzem. Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą ,pieprzem i słodką papryką. Polać sałatkę. Schłodzić przed podaniem
O kuchni z uczuciemstół. A święta tuż tuż...Składniki:4 filety śledziowe np. matiasy4 ziemniaki3 ogórki kiszone1 czerwona cebula2 jajkamajonez, jogurt naturalnysól, pieprzSposób przyrządzenia:Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy
upichcickroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego
Kolizje Smakówwodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem i podajemy na stół
Kolizje Smaków