kolorowego • 1/2 szklanki octu • 1/2 l wody • 4 łyżki cukru • 2 liście laurowe • 4 kulki ziela angielskiego • duży kubek śmietany 18% Sposób przygotowania 1. • Śledzie włożyć na kilka godzin do zimnej wody aby usunąć nadmiar soli 2. • Cebule pokroić w pióra Zagotować wodę dodać cukier ocet przyprawy cebulę gotować ok 5 minut zostawić zalewę do ostygnięcia 3. • Z wymoczonych
W królestwie smaków Beatywody osuszamy kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewoprzyprawa cytrynowa do ryby mąka olej do smażenia zalewa: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śledzie oczyściłam, wyciągnęłam grzbiety i boczne ości posypałam cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Pokroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące, usmażyłam
Darcia w kuchnicytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły. Smacznego, Klaudia. *Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć
Mango Papajawiaderka śledzi a'la matias (800g)- 3 średnie cebule- słoik konserwowych ogórków- 3 łyżki octu- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły
Smaczne Zdroweśledzi. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, resztą zalewy (jeśli całość jest za mało kwaśna możemy dodać trochę soku z cytryny), cukrem i ewentualnie solą, pamiętając, że całość powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Gotowe śledzie odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Rozpustne gotowaniefolią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy. Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin
Nie tylko w kuchniŚledzie w śmietanie (bezmleczne) filety śledziowe marynowane (lub solone) majonez mleko roślinne (u mnie orzechowe) posypka warzywna (w smaku wegety, ale bez chemii i glutaminianu sodu) posypka zielona pieprz ziemniaki Filety obdarłam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę (pamiętaj, że jeśli masz solone a nie marynowane trzeba je kilka godzin wymoczyć w wodzie). Oddzielnie wzięłam majonez, dolałam do niego
Tradycyjna kuchnia inaczejgodziny, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórek,paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować ma twardo, a następnie pokroić w kostkę. Ułożyć warstwy sałatki: śledź cebula ogórek jajka jogurt, który posypać delikatnie solą i pieprzem papryka Posypać szczypiorkiem drobno posiekanym
O kuchni z uczuciemzetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka
Kuchnia Danusiduże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce
NaKońcuJęzykalekko wytrawna. W sam raz! A kolor! Cóż za kolor- jak dla mnie piękna- różowa! SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I JABŁKIEM: - 6 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli z solanki) - 1 średni burak ugotowany - 1 kwaskowate i jędrne jabłko (wybierzcie te o smaku gruszkowym) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany
SMYKWKUCHNIŚledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy! Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu. Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy, solę i dosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka. Zalewam tym śledzia. Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek. Śledzik pierwsza klasa, niezastąpiony na Śwęta Wielkanocne u mnie...i na śniadania
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo. 3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych(...)majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem
Di gotujemiarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić(...)lekko rozchylamy, posypujemy suszonym oregano i gruboziarnistą solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250° C i całość zapiekamy przez 15 – 20 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pod koniec pieczenia na każdym ziemniaku kładziemy po niedużym kawałeczku masła. Ponownie wstawiamy, ale już do wyłączonego piekarnika, aby tylko masło się rozpuściło. Śledzie bazyliowo czosnkowe podajemy z gorącymi ziemniakami. Śledzie
mojewypiekiinietylko