śledzie solone - 837 przepisów (strona:15/56)

Śledzie curry z rodzynkami 137

Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30h Koszt wykonania: ok. 18 zł źródło:  aksamitne śledzie

Pobite gary Barbary
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 217

szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny   Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie. Używając ręczników papierowych, wysuszyłam płaty śledziowe z nadmiaru wody. Pokroiłam śledzie w nieduże kawałki. Ugotowałam buraczki(...)obrałam  i pokroiłam w kostkę. Dodałam jogurt i majonez. Posypałam odrobiną czosnku granulowanego (ale nie jest to konieczne) Wsypałam pokrojony koperek. Wszystko wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu. Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam

potrawyregionalne
Sałatka śledziowa 189

wielkości. Ogórki ścieramy na tarce (duże oczko) i odciskamy z nich nadmiar wody. Do całości dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego! Śledzie kroimy w paski Gotujemy jajko na twardo, ziemniaki obieramy ze skórki po ugotowaniu, ścieramy ogórki Ziemniaki i jajka przepuszczamy przez krajarkę do sałatki Odciskamy wodę z ogórkó

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sałatka śledziowa pyszna, szybka, bez zbędnych dodatków 277

lubię wyrzucać jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć. Składniki - śledzie w oleju typu matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty ) - ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie Marynowane z Selerem . Sałatka Śledziowa 281

kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej : Do salaterki daję śledzie , seler , jajka , cebulę , majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem ( dwiema dużymi szczyptami ) i całość dokładnie mieszam . Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Śledzie przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 156

białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

MarciochaKucharzy
Śledzie z jabłkami 131

śledzia z zalewy :) Składniki: 1  kg śledzi 3 duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru liść laurowy ziele angielskie  pieprz ziarnisty Wykonanie: Śledzie namaczam w wodzie z dodatkiem octu (na litr wody biorę 1/4 szklanki octu) przez ok 3-4 godziny. Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka(...)piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą i cukrem i gotowe. SMACZNEGO! Zdjęcie gotowej potrawy dodam w późniejszym terminie

Bea(u)ty kitchen
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 239

rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem

Zofiana
Wigilijne śledzie ze śliwkami 152

odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie.  Odstawić na minimum kilka

Sto kolorów kuchni
Tatar ze śledzia 149

również siekamy bardzo drobno. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i olejem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Śledzie są słone, więc może się okazać, że soli nie potrzebujemy. Ziemniaki szorujemy i gotujemy. Ugotowane studzimy, kroimy na plastry i doprawiamy solą. Na plastrach ziemniaków układamy naszego tatara i skrapiamy dodatkowo olejem rydzowym. Post

ladykitchen
Śledzie w cieście piwnym. 97

płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście.   Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy z obu stron po około

Symfonia smakowa
Śledzie w sosie czosnkowym 144

majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie wyjmujemy z zalewy ,osączamy i kroimy na mniejsze kawałki (można też dać całe filety). Mieszamy z sosem czosnkowym ,wstawiamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Tatar ze śledzia 383

solonych filetów śledziowych a'la Matjas1 cebula100 g marynowanych grzybków1 jabłko1 ogórek konserwowy1 mały strąk papryki marynowanejDodatkowo:3 łyżki olejusok wyciśnięty z 1 cytrynysólpieprzKiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę(...)Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa podania śledzia w innej odsłonie.Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Do dekoracji można użyć kawioru

Świat Domowej Kuchni
Śledzie w oleju 117

najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 2 średnie cebule, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ¾ szkl. oleju, sól, pieprz, mleko i woda do moczenia śledzi     Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko(...)czas. Jak już śledzie są wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.   Przekładamy do miski.   Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,   doprawiamy solą i pieprzem.   Mieszamy. Przekładamy do naczynia. Najlepiej słoika. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na ok. 2 dni ;-)   Smacznego

Passion of Cooking
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 398

średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną wodą(...)odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze 1-2 razy, by zbyt słony smak śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki. cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą soli i odstawiamy.Do drugiej miski kroimy w grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę jak nam odpowiada. W trzeciej umieszczamy ogórki pokrojone w plastry.Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania