śledzie solone - 837 przepisów (strona:8/56)

aromatyczne korzenne śledzie 191

śledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy  kupić praktycznie w każdym sklepie.  Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki  1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)mieszamy i studzimy zawartość. Do  zalewy dodamy śledziowe  matiasy z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczymy filetów ( opłukujemy je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy, pod bieżącą wodą a następnie moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę

Miód i pieprz
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką+ film 230

odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, fasolkę, cebulę i ogórki, dodajemy majonez i wszystkie składniki razem mieszamy. Sałatki nie solimy ponieważ śledzie są wystarczająco słone. Sałatkę chłodzimy w lodówce 30 minut

Smakowite Dania
Śledzie w occie i oleju 197

cebul  Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula , kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 174

pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko  - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu(...)more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf składniki:  - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki  - czerwona cebula - cztery średniej wielkości ziemniaki - jabłko  - 1/4 puszki groszku konserwowego - 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu na marynatę:  - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli

Kubki smaku
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 142

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem 183

Składniki : śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki cukru ewentualnie cebula Przygotowanie: Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć(...)wkładać usmażoną  rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ). Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić nie solonych . Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała, że będą takie pyszne kupiłabym więcej niż pół kilo :( Do takich śledzi wystarczą ziemniaki

Proste Potrawy
śledzie smażone w zalewie octowej 144

wegeta 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę(...)gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu i wegety. W cieście zanurzać śledzie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Do wysokiego naczynia wkładać naprzemiennie śledzie, posypując je piórkami cebuli. Na koniec dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach

Darcia w kuchni
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 311

wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę. Całość możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone). Studzimy. Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Przechowujemy w lodówce, w szklanym

Słodka Strona
Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem 273

roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta. SKŁADNIKI 400-500g filetów śledziowych 6 średnich cebul 2 łyżki suszonej żurawiny  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek(...)piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki, Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli. Smacznego

DefinicjaSmaku
Płaty śledziowe w majonezie 145

śledziowe marynowane cebula suszona natka pietruszki  pieprz, sól majonez Płaty śledziowe pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić wedle własnego uznania.Majonez wymieszać z natką pietruszki i pieprzem , solą.Dodać śledzia i delikatnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Pasta z wędzonego śledzia 167

Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością

kgwjanczewo
wyborne śledzie po sułtańsku 251

gotujemy przez pięć minut. Następnie  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do  marynaty dodajemy filety śledziowe,  wcześniej  opłukane  solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe

Miód i pieprz
śledziowa sałatka 188

drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie , kilkukrotnie w tym czasie ją zmieniając (warto przed dodaniem do sałatki, wcześniej odkroić nożem kawałek ryby

Miód i pieprz
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI 170

laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha

Ostra na Słodko
Sałatka śledziowa 186

ziaren pieprzu czarnegoPrzygotowanie :Płaty śledziowe pokroić w nieduże kawałki.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paseczki.Orzechy posiekać.Przygotować sos i wymieszać go ze śledziami.  Posypać solą, cukrem i 2 łyżkami vegety.Odstawić do lodówki  3 dni.Smacznego

charlotte gotuje