śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:84/97)

Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 163

Warsztaty kulinarne dostałam w prezencie z okazji moich urodzin od męża i najbliższych znajomych. Myślałam, że przekręcę się ze szczęścia. Już dawno zastanawiałam się nad warsztatami

Karola gotuje
Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 149

piosenkę niezwykle romantyczną. Zakochany po uszy facet obserwuje każdy krok i oddech ukochanej. Która z nas by takiego nie chciała...? Dzisiaj zostałby uznany za najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się.  Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik(...)spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI 54

ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM Składniki na 4 porcje: Dorsz 500g świeży lub mrożony, Sok z cytryny 3 łyżki, Szpinak 200g, Ser pleśniowy 150g, Suszone pomidory w zalewie ok 10szt, Śmietana 18% 100g, Orzechy włoskie 40g, Cebula 1szt, Czosnek 3 ząbki, Gałka muszkatołowa, Pieprz, Natka pietruszki, Olej 2 łyżki, Pól szklanki wody. DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM Przygotowanie(...)soczysty ale nie rozgotowany. Przed podaniem posyp natką pietruszki. DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie pod pierzynką – przepis Zrazy wołowe – roladki wołowe Pieczone ziemniaki z piekarnika Artykuł DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 143

, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę(...)bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kwiecień - kuchnia żydowska 166

samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem odbiła się debata(...)się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel nie są dla nas niczym egzotycznym. Bardziej orientalna część kuchni żydowskiej to ta, gdzie widać silne wpływy kuchni arabskiej. To ona dominuje

W kuchni wieczorem
Sos tatarski mojej mamy 506

kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu, ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki(...)drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek

Trzeci talerz
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4208

serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym Śledzie pod pierzynką. Szuba. Sałatka śledziowa. Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Czy istnieje udana impreza w sylwestra bez dobrego(...)wróżbą Sernik na zimno z malinami Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Sernik z kajmakiem i Snickersami Ciasto Rafaello bez pieczenia Maxi King Ciasto bez pieczenia Deser bananowy 5 składnikowy SOSY I DIPY DO PRZEKĄSEK NA SYLWESTRA: Sosy i dipy są nieodłącznym dodatkiem

Kulinarne Przeboje
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki(...)miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej

karmelowy
Gargouillou – Michel Bras 80

Warzywa Brokuły Cebula Fenkuł Fasolka szparagowa Groszek cukrowy Buraki Marchewka Czerwona kapusta Cukinia Por Rzodkiewka Kalafior Dresing Kalafiorowy Kakafior ugotowany Czosnek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Śmietana gęsta Ziołowy Świeże zioła, bazylia, pietruszka, mięta, kolendra, tymianek, oregano…itp. Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Paprykowy Pieczona czerwona papryka Pieczona cebula Pieczony(...)każdy dresing należy przygotować wcześnie. W każdym z trzech dresingów, procedura jest taka sama, umieść składniki, mój drogi czytelniku w blenderze i zmiksuj, przyprawiając wedle uznania, dodając, czy to śmietany, oliwy z oliwek tyle, by dresing, był kremowy, nie za gęsty, nie za rzadki. Warzywa Przede wszystkim każde z wybranych warzyw, należy przygotować oddzielnie. Po pierwsze warzywa, obierz i pokrój

RafalCook
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 233

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)porcji) : 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 150 g sardeli, np. w formie anchois (Szwedzi dodają ich podwójną ilość) świeżo mielony biały pieprz 300-400 ml śmietany 30% masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby

Food Square
Domowy majonez 75

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Domowy majonez 70

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Domowy majonez 136

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni 123

wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie dyni w plastrach jak w tym przepisie . Jeśli jednak czasu masz niezbyt dużo(...)czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Z cytryny wyciśnij sok i wlej do zupy. Zblenduj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie do zupy możesz dodaj kilka łyżek tłustej śmietany tuż przed podaniem. Na koniec posyp świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub posiekanymi papryczkami chilli według uznania. Składniki ok. 1,5 – 2 kg dyni, czyli około 700 g miąższu z dyni

Eat me! Fit me!