śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:85/97)

RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 142

się komponuje z owocami morza. Do potrawki na patelni dodałam 2 plastry świeżego ananasa pokrojonego w słupki, podsmażonego na 1 łyżeczce masła. Kiedy sosik się trochę zredukował, dodałam łyżkę śmietany i pół pęczka pietruszki. Kiedy wszystko wymieszałam, w kuchni unosił się kuszący aromat i wszyscy już czekali na tą pyszną ucztę. Tak wyglądała nasza patelnia smakowitości: Jeśli zastanawiacie się(...)Alex Ania Wosińska Marcin Wcisło Rafał Stacherczak Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie adresu korespondencyjnego poprzez wiadomość prywatną na FB lub mailowo (dietologeu@gmail.com). Zapraszam do zaglądania na bloga i śledzenia profilu FB, bo nie był to ostatni konkurs w tym roku Regulamin konkursu §1 Postanowienia ogólne 1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, właścicielka bloga Dietolog.pl, zwana dalej Organizatorem. 2. Fundatorem

Dietolog
Domowy majonez 186

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Zdrowa, świąteczna dieta. Poznaj 10 kluczowych zasad, jak nie przytyć w święta :) 60

jednocześnie zmniejszając jego właściwości nawilżające. Dodanie tych przypraw do dań sprawia, że są łatwiej trawione. Szczególnie ich dodatek do pokarmów wysoko śluzo twórczych, takich jak mleko, jogurt, kefir, kwaśna śmietana i inne produkty mleczne – znacznie wspomaga trawienie, zwłaszcza u osób ze skłonnością do zimna i wilgoci. 9. Daj organizmowi odpocząć Odpoczynek od posiłków, czyli ważne są przerwy między posiłkami(...)także: Dlaczego ćwiczę rano, a nie wieczorem? Czyli co warto wiedzieć o kortyzolu. Co z tą kawą przy insulinooporności? Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Zdrowa, świąteczna dieta. Poznaj 10 kluczowych zasad, jak nie przytyć w święta :) pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 97

sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy z nas ma swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem(...)posiekanego kopru Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj drobno posiekany koper, wymieszaj, zagotuj i odstaw na bok. Rybę oprósz solą i pieprzem

codojedzenia
Krem z batatów 219

dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie. Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy(...)łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów

nietylkopasta.pl
Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. 36

można ich spożywać. Zaleca się takie obróbki kulinarne, jak: gotowanie i gotowanie na parze. Z produktów spożywczych warto uwzględnić: pieczywo pszenne, słabo stężone buliony, gotowane chude mięsa, twaróg, śmietanę, jaja , słabą kawę i herbatę, owoce w postaci kompotów i galaret. Warto wiedzieć, że szklanka mleka lub wody zmniejsza objawy refluksu. Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku, a woda oczyszcza przełyk(...)ofertę Artykuł na podstawie: Ciborowska H., Ciborowski A.: „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. PZWL, Warszawa 2021. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami.   3. Nowoczesność ciasta kruchego W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje się śmietanę np. 18%. Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche.   4. Sekret udanego makowca strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii(...)ogórków kwaszonych. Czym zabielić barszcz czerwony? Barszcz czysty jest wyśmienity, ale czasami warto zabielić go, aby zyskał na smaku. W tym celu można dodać śmietanę, kefir, jogurt, albo mleko.  pamiętajmy, że śmietana bardzo łatwo warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka na kruchym cieście 174

Podchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu(...)ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem

ladykitchen
Spaghetti Nero Aglio e Olio 52

Spaghetti Nero Aglio e Olio jest pyszne i idealne w swojej prostocie. I w tym tkwi całe sedno, nie dodawaj żadnych więcej składników…takich jak na przykład…śmietana ❗❗❗ Mówi się, że to typowe danie włoskie, ale…bo zawsze jest jakieś, że w jednej z ludowych opowieści pojawia się wzmianka, że połączenie czosnku z chili zostało wprowadzone przez(...)razie potrzeby dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, dopraw solą i grzej aż powstania fantastycznie kremowy sos. Nałóż i zajadaj. Smacznego. Facet w Kuchni . Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie . Gdzie oczywiście również znajdziesz przepisy pod każdym zdjęciami. Artykuł Spaghetti Nero Aglio e Olio pochodzi z serwisu Możesz nie mieć nic... Ale jeśli masz pasje

RafalCook
Makaron ze szpinakiem 130

kolejny udowadniam, że moje szpinakowe fobie (kto śledzi bloga ten już o nich wie) odeszły już w zapomnienie. Przekonałam się do szpinaku już w 100%, więc dzisiaj dla odmiany napiszę Wam co takiego ma w sobie szpinak i dlaczego warto go jeść.  Primo ;) -  należy do tzw. good food, bo jest źródłem witamin i mikroelementów(...)TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM  i  PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja)  makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Bon appetit mon amie
Pikantna zupa dyniowa 113

Zgodnie z zapowiedzią na profilu facebookowym dzisiaj przepis na coś dyniowego (jeśli chcecie na bieżąco śledzić moje poczynania kulinarne zachęcam do polubienia). Miniony tydzień był dla mnie wręcz mordęgą ale na szczęście dzisiaj w końcu mogę zasiąść przed komputerem i w spokoju coś skrobnąć. Choć co do tego spokoju miałabym pewne wątpliwości. Wracając z pracy przytargałam ze sobą jeszcze jedną(...)recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki:  65 dag dyni 2 cebule 4 średnie marchewki sól, pieprz,  po 1/4 łyżeczki : chilli, gałki muszkatałowej i curry jogurt naturalny lub śmietana pestki dyni 1 l bulionu warzywnego Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać warzywa i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie całość zalać

My simple kitchen
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 65

nadaje daniu intensywnie zielony kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada szpinakowa – Składniki 450 g (opakowanie) mrożonego szpinaku czubata łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 ml mleka 1 łyżka gęstej śmietany bądź gęstego jogurtu greckiego 4 średnie jajka 100 g mąki pszennej sól pieprz 200g wędzonego łososia 2 opakowania serka kanapkowego (np. Almette) – wykorzystałam 1 śmietankowy i 1 chrzanowy (adsbygoogle(...)sekund pilnując, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj mrożony szpinak, mleko i smaż mieszając od czasu do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi a woda wyparuje. Kolejno dodaj śmietaną bądź jogurt grecki, sól, pieprz i smaż jeszcze 2 – 3 minuty co chwilę mieszając. Tak przygotowany szpinak przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia. Białka jajek ubij na sztywną

To Musisz Wiedzieć
Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem 59

Wiele osób rezygnuje ze spożywania ziemniaków, bo panuje błędne przekonanie, że są one tuczące. Kochani, to nie ziemniaczki są tuczące, a dodatki, z którymi je podajemy. Gęste sosy, śmietana, podsmażony boczek… Ale ziemniaczki przygotowane we właściwy sposób powinny jak najbardziej znaleźć się w zdrowej diecie każdego z nas. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki z cebulką(...)niskoenergetyczne i lekkostrawne. Zawierają 75kcal/100g. Jednak, gdy połączymy je w niewłaściwy sposób, wówczas mogą obciążyć nasz organizm. Dzieje się tak w przypadku smażenia i łączenia ich z ciężkimi sosami, śmietaną, czy masłem. Zdecydowanie lepiej jest jeść je ugotowane w wodzie czy upieczone. Możemy dodać do nich koperek, natkę pietruszki, rozmaryn, czy np. szczypiorek. Warto spożywać ziemniaki nieobrane, bo to właśnie

Natka Pietruszki