śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:85/97)

Gargouillou – Michel Bras 48

Warzywa Brokuły Cebula Fenkuł Fasolka szparagowa Groszek cukrowy Buraki Marchewka Czerwona kapusta Cukinia Por Rzodkiewka Kalafior Dresing Kalafiorowy Kakafior ugotowany Czosnek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Śmietana gęsta Ziołowy Świeże zioła, bazylia, pietruszka, mięta, kolendra, tymianek, oregano…itp. Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Paprykowy Pieczona czerwona papryka Pieczona cebula Pieczony(...)każdy dresing należy przygotować wcześnie. W każdym z trzech dresingów, procedura jest taka sama, umieść składniki, mój drogi czytelniku w blenderze i zmiksuj, przyprawiając wedle uznania, dodając, czy to śmietany, oliwy z oliwek tyle, by dresing, był kremowy, nie za gęsty, nie za rzadki. Warzywa Przede wszystkim każde z wybranych warzyw, należy przygotować oddzielnie. Po pierwsze warzywa, obierz i pokrój

RafalCook
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 217

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)porcji) : 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 150 g sardeli, np. w formie anchois (Szwedzi dodają ich podwójną ilość) świeżo mielony biały pieprz 300-400 ml śmietany 30% masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby

Food Square
Domowy majonez 50

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Domowy majonez 47

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Domowy majonez 111

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni 99

wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie dyni w plastrach jak w tym przepisie . Jeśli jednak czasu masz niezbyt dużo(...)czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Z cytryny wyciśnij sok i wlej do zupy. Zblenduj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie do zupy możesz dodaj kilka łyżek tłustej śmietany tuż przed podaniem. Na koniec posyp świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub posiekanymi papryczkami chilli według uznania. Składniki ok. 1,5 – 2 kg dyni, czyli około 700 g miąższu z dyni

Eat me! Fit me!
RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 129

się komponuje z owocami morza. Do potrawki na patelni dodałam 2 plastry świeżego ananasa pokrojonego w słupki, podsmażonego na 1 łyżeczce masła. Kiedy sosik się trochę zredukował, dodałam łyżkę śmietany i pół pęczka pietruszki. Kiedy wszystko wymieszałam, w kuchni unosił się kuszący aromat i wszyscy już czekali na tą pyszną ucztę. Tak wyglądała nasza patelnia smakowitości: Jeśli zastanawiacie się(...)Alex Ania Wosińska Marcin Wcisło Rafał Stacherczak Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie adresu korespondencyjnego poprzez wiadomość prywatną na FB lub mailowo (dietologeu@gmail.com). Zapraszam do zaglądania na bloga i śledzenia profilu FB, bo nie był to ostatni konkurs w tym roku Regulamin konkursu §1 Postanowienia ogólne 1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, właścicielka bloga Dietolog.pl, zwana dalej Organizatorem. 2. Fundatorem

Dietolog
Domowy majonez 164

moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać resztę składników, zmiksować, gotowe! ps.2 jeżeli chcemy odchudzić nasz majonez można dodać np. jogurt naturalny lub śmietanę, nie więcej jednak niż 250 gr. Dzięki uprzejmości Moniki dowiedziałam się, że majonez można zrobić jeszcze szybciej. Wystarczy wszystkie składniki wlać/przełożyć do wysokiego i wąskiego naczynia

moj przepis na
Zdrowa, świąteczna dieta. Poznaj 10 kluczowych zasad, jak nie przytyć w święta :) 45

jednocześnie zmniejszając jego właściwości nawilżające. Dodanie tych przypraw do dań sprawia, że są łatwiej trawione. Szczególnie ich dodatek do pokarmów wysoko śluzo twórczych, takich jak mleko, jogurt, kefir, kwaśna śmietana i inne produkty mleczne – znacznie wspomaga trawienie, zwłaszcza u osób ze skłonnością do zimna i wilgoci. 9. Daj organizmowi odpocząć Odpoczynek od posiłków, czyli ważne są przerwy między posiłkami(...)także: Dlaczego ćwiczę rano, a nie wieczorem? Czyli co warto wiedzieć o kortyzolu. Co z tą kawą przy insulinooporności? Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Zdrowa, świąteczna dieta. Poznaj 10 kluczowych zasad, jak nie przytyć w święta :) pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 81

sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy z nas ma swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem(...)posiekanego kopru Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj drobno posiekany koper, wymieszaj, zagotuj i odstaw na bok. Rybę oprósz solą i pieprzem

codojedzenia
Krem z batatów 206

dodatki i smak. Z takiej zabawy powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie. Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy(...)łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów

nietylkopasta.pl
Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. 28

można ich spożywać. Zaleca się takie obróbki kulinarne, jak: gotowanie i gotowanie na parze. Z produktów spożywczych warto uwzględnić: pieczywo pszenne, słabo stężone buliony, gotowane chude mięsa, twaróg, śmietanę, jaja , słabą kawę i herbatę, owoce w postaci kompotów i galaret. Warto wiedzieć, że szklanka mleka lub wody zmniejsza objawy refluksu. Mleko neutralizuje kwaśną zawartość w przełyku, a woda oczyszcza przełyk(...)ofertę Artykuł na podstawie: Ciborowska H., Ciborowski A.: „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. PZWL, Warszawa 2021. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 211

niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami.   3. Nowoczesność ciasta kruchego W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje się śmietanę np. 18%. Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche.   4. Sekret udanego makowca strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii(...)ogórków kwaszonych. Czym zabielić barszcz czerwony? Barszcz czysty jest wyśmienity, ale czasami warto zabielić go, aby zyskał na smaku. W tym celu można dodać śmietanę, kefir, jogurt, albo mleko.  pamiętajmy, że śmietana bardzo łatwo warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka na kruchym cieście 157

Podchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu(...)ciasto kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Zagniatamy szybko ciasto, z grubsza, tak, żeby dało się zbić w kształtną kulę. Owijamy w folię i wsadzamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smarujemy formę do pieczenia masłem

ladykitchen