sałatkę śledziową najbardziej lubimy jeść jesienią i zimą, do pieczonych ziemniaków. Jest bardzo konkretna i zdecydowana w smaku. Jeśli jest naszykowana ze śledzi po wiejsku – jest mocno kwaskowa. Jeśli z czystych śledziowych filetów – bardziej słona. I jeden i drugi sposób to miłe doznania smakowe. A już z pieczonymi ziemniakiem – szczególnie! Ta sałatka, zimne masło i gzik to mój żelazny(...)jeśli późną jesienią zapraszamy znajomych na szklaneczkę dobrej whiskey i pieczone ziemniaki – ta sałatka zawsze jest na stole. Możecie przygotować ją na dwa sposoby – albo używając lekko już zakwaszonego śledzia, czyli filetów po wiejsku, albo ze świeżych filetów śledziowych ‘a la matias’. Różnica – w ostatecznym smaku sałatki i stopniu skomplikowania przepisu. Z filetów po wiejsku sałatkę można zrobić
Karo in the Kitchenwykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej) 3 jaja kostka masła 2 łyżki kakao opcjonalnie brandy 50 ml Rozpuszczamy żelatynę
Cynamonowe szczęścieKażdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny(...)Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny
Poezja smakuZastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba
ChilliJemyzapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania musaki z mięsem mielonym. 1 duży bakłażan 1/2 łyżeczka soli Baza mięsna: 2 średniej wielkości cebule białe(...)ziemniaków 50 dkg pieczarek Sos beszamel: 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki pszennej 300 ml mleka 4 łyżki sera Gouda + dodatkowe 3 łyżki do posypania musaki Dodatkowo: kwaśna śmietana do serwowania. Jak przygotować musakę . Bakłażan : bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, które nasolić 1/2 łyżeczką soli. Pozostawić na 10 minut. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć plastry bakłażana
mecooksdrożdżowe rozkłada się na formie do pieczenia, smaruje sosem i posypuje serem. Sos, którym smarowana jest baza pizzy to sos pomidorowy. Jadałam i robiłam sama również pizzę posmarowaną kwaśną śmietaną. Bardzo ciekawa opcja i zachęcam Was do jej wypróbowania. Najprostsza pizza to ta zwana Margherita. Zrobiona jest z sosu pomidorowego i sera mozzarella. Sos i ser są jednocześnie bazą każdej(...)zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pizzy. Ciasto: 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży 100 ml letniej wody szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki
mecooksmożliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie(...)parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem
Cztery Fajerymożliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie(...)parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewno pojawią się na moim świątecznym stole. Po powitaniu zabraliśmy się do pracy. Przygotowaliśmy następujące dania: Śledź z pieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu(...)obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód. Ukręcamy blenderem na gęsty, jednolity mus. Śledzie kroimy na małe kawałki. W misce delikatnie mieszamy odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone
karmelowySłyszeliście już o termorobocie iCoook firmy MPM ? Jest to robot kuchenny z wieloma funkcjami, dzięki niemu w łatwy i szybki sposób można przygotować mnóstwo dań. Ten, kto śledzi mnie na Instagramie miał okazję zobaczyć na profilu kilka relacji na temat tego właśnie robota. Wspominałam tam, że opracowuję dla Was nowe przepisy. Tak więc mam już przepisy(...)wszystko, od zimnych po ciepłe dania, kremy, pasty kanapkowe, desery, koktajle, likiery, zrobimy w nim też proste rzeczy takie jak gotowanie ryżu, jajek na miękko lub twardo, ubicie śmietany, masła ... oj wiele można tu wymieniać. Funkcje specjalne : * gotowanie * gotowanie na parze * sous vide * wyrabianie * mieszanie * miksowanie * siekanie * blendowanie * szatkowanie * krojenie * ścieranie * ubijanie * rozdrabnianie * emulgowanie * rozpuszczanie * kruszenie lodu
Zrób to smaczniejednocześnie efektowne danie. Tym co jeszcze zasługuje na uwagę, jest sos. Podany razem z ziemniaczkami tworzy niesamowicie zgrany duet. Polecam. Ps. Muszę się pochwalić, że od niedawna możecie śledzić moje dokonania na Instagramie Zapraszam do odwiedzenia mojego profilu https://www.instagram.com/smakinatalerzu/ 3 pojedyncze piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów około 150 g boczku w cienkich plastrach sól, pieprz Sos miodowo(...)Roladki owijamy 1-2 plasterkami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykrywamy folią aluminiową. Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (około 2 łyżki) polewamy roladki. Resztę łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy odłożony sos miodowo-musztardowy. Zapiekamy jeszcze przez około
Smaki Na TalerzuDla mnie rewelacja, bardzo dobry smak. Spróbowałam dzisiaj i zamierzam zrobić na wigilię. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w
Kuchnia PokoleńOstatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej miał jeszcze równocześnie trzy żony J ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia(...)miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje dżem z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO
RAROSSAmoich foremek dałam ryż, następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki. 3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze jest przelać jajka do naczynia z dzióbkiem, to ułatwia nalewanie masy. Ja wykorzystałam naczynie(...)przestygnięciu nieco opadną). Możesz je jeść na ciepło lub na zimno, przetrwają 1-2 dni w lodówce. Smacznego :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i OliwaChyba praca, przy żadnych innych babeczkach nie sprawia tyle frajdy, co robienie tych sympatycznych potworków. Moje dzieci uwielbiają śledzić każdy etap powstawania kolorowych, włochatych stworków i pomagać- zwłaszcza w wylizywaniu miski po kremie i podjadaniu lukrowych elementów . Gdy już wspólnymi siłami uda nam się ukończyć nasze potworkowe dzieło- zaczyna się kolejny etap przyjemności- zjadanie ! Po dominujących kolorach wokół dziecięcych buziek(...)proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą
Domowe Torty