Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujecukinii, pokroić w kostkę 1 cm korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce 2 łyżki ryżu 50 g marchwi, zetrzeć na drobnej tarce 1 szt cebuli, posiekać 200 g śmietany 18% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka pasty pomidorowej pietruszka, rozmaryn, tymianek , posiekać 250 g sosu sojowego pieprz, sól Filet oczyścić z drobnych ości, jeżeli są. Włożyć do garnka , zalać wodą(...)soli i pieprzu. Zagotować, dodać zieleninę, marchew, cebulę. Kiedy całość się zagotuje dodać ryż i korzeń imbiru. Filety wyjąć. Do bulionu dodać ziemniaki i cukinię. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, dodać 2 łyżki wywaru, razem połączyć i wlać do zupy, gotować 5 minut. Zdjąć zupę z ognia, dodać masło, przykryć i pozostawić na 15 minut. Rybę
gotuj ze mnąpodobnie, jak u nas, choć czasem do mleka dodawana jest odrobina cukru, lub ocet. Podawany na wielkanocnym stole nosi nazwę hrudka . Na Ukrainie do mieszanki jajecznej dodaje się często śmietanę, dzięki czemu ser jest bardziej kremowy. Podobnie przygotowuje się go w Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli(...)Finlandii jajka ścina się w mieszance mleka słodkiego i kwaśnego. Bułgarski сирене с яйца gotowany jest nie tylko na słodkim i kwaśnym mleku, ale i na tłustej śmietanie. W Niemczech, w okolicach Westerwald, przygotowuje się delikatny ser jajeczny eierkäs ze szczyptą soli i z cukrem. Odsączany w specjalnych glinianych foremkach raczej pełni rolę deseru niż dodatku do chleba. W Szwecji
Trzeci talerzzmieniają one nieco smak ciasta. Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora(...)miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kalafiora. 80 dkg kalafiora 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej
mecooksŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
LatosiowydomNaszła mnie chęć na śledzia. W smietanie, z jabłuszkiem, z cebulką. Kto mnie zna ten wie, że moje zachcianki muszą być spełnione ! A te związane z jedzeniem tym bardziej, nie ma poczekaj...Więc śledzik jest :) Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych solonych 1 szklanka smietany 18 % sól,pieprz 1 cebula 1 jabłko Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy ok godziny. Po tym czasie(...)osączamy, kroimy na mniejsze kawałki.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Do śmietany dodajemy jabłko i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy sledzie. Najlepsze na drugi dzień
Z Majeczką w kuchnikurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki(...)żuru – 2 l wody kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – ewentualnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Do garnka wlej wodę
nietylkopasta.plKażdy eksperyment w kuchni może się opłacić, tym razem zrobiłam bliny ze śledziami - są bardzo smaczne. Składniki: 25 dag płatków owsianych 2 szklanki śmietanki 30% 4 filety śledziowe 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta sody olej do smażenia Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać śmietanką i odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Filety drobno posiekać i połączyć(...)płatkami. Wbić jajka, doprawić do smaku, dodać szczyptę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron złociście. Podawać na ciepła z gęstą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaprzez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie(...)Karola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :) Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty(...)wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa
Buniabaje w kuchniflaki z boczniaków – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica SOLIANKA Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g wędzonego boczku(...)bulionu – 3 liście laurowe – 20 czarnych oliwek – 150 ml soku z ogórków kiszonych – pieprz – kilka plasterków cytryny – kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%) – natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej patelnię. Dodaj na patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) drobno pokrojony wędzony boczek i smaż kilka minut aż spora część tłuszczu się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną
nietylkopasta.pldente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony(...)porcja - 565 kcal - białko - 16 g - tłuszcze - 20,5 g - węglowodany - 67 g - błonnik - 15 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjewrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki(...)dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwazjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?" Niestety, jednak nie. Dotąd oglądałam każdy mecz, ale dziś Euro już nie będzie dla mnie interesujące na tyle, by z uwagą śledzić każde spotkanie. Coś zgasło, osobiście Euro w pewnym sensie dla mnie się skończyło. Pokazaliśmy kilka dobrych akcji, no, trudno, nie udało się. Obiecująca gra. Nawet fauli nie było wiele (chyba(...)wielu domach podła. Patriotycznie, pocieszam się pysznym deserem w naszych narodowych barwach. MALINOWO - CZEREŚNIOWA FANTAZJA GALARETKOWA (inspiracja ---> klik,klik. ) 500g wydrylowanych czereśni 3 galaretki malinowe 500ml wody bita śmietana Czereśnie podzieliłam na połówki. Galaretki rozpuściłam w wodzie (wrzątek), a kiedy zaczęły tężeć, wymieszałam z owocami. Małe foremki wyłożyłam folią spożywczą, wypełniłam tężejącą galaretką. Wstawiłam na noc do lodówki
W kuchni Karmel-itkiLidlu), 200g gęstego mleczka kokosowego z puszki, 4 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta sproszkowanej stewii. Polewa około 1 łyżka pulpy z papai (zostaw odrobinę z przygotowania ciasta), 150g śmietany 18%, szczypta sproszkowanej stewii. Sposób przygotowania Spód Najpierw do miski wsypujemy mąkę, kakao, odrobinę soli i szczyptę stewii. Dodajemy kawałki zimnego masła i z powstałych składników zagniatamy ciasto. Pod koniec(...)trakcie pieczenia i gdy zacznie się rumienić wierzch, to wyłączamy piekarnik. Zostawiamy w nim sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch Śmietanę mieszamy ze stewią i przekładamy na całkowicie wystudzony sernik. Na wierzchu robimy kropki z pulpy papai i rozprowadzamy je wykałaczką. Gotowy sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego! JEDEN KAWAŁEK
Natka Pietruszki