Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujecukinii, pokroić w kostkę 1 cm korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce 2 łyżki ryżu 50 g marchwi, zetrzeć na drobnej tarce 1 szt cebuli, posiekać 200 g śmietany 18% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka pasty pomidorowej pietruszka, rozmaryn, tymianek , posiekać 250 g sosu sojowego pieprz, sól Filet oczyścić z drobnych ości, jeżeli są. Włożyć do garnka , zalać wodą(...)soli i pieprzu. Zagotować, dodać zieleninę, marchew, cebulę. Kiedy całość się zagotuje dodać ryż i korzeń imbiru. Filety wyjąć. Do bulionu dodać ziemniaki i cukinię. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, dodać 2 łyżki wywaru, razem połączyć i wlać do zupy, gotować 5 minut. Zdjąć zupę z ognia, dodać masło, przykryć i pozostawić na 15 minut. Rybę
gotuj ze mnąpodobnie, jak u nas, choć czasem do mleka dodawana jest odrobina cukru, lub ocet. Podawany na wielkanocnym stole nosi nazwę hrudka . Na Ukrainie do mieszanki jajecznej dodaje się często śmietanę, dzięki czemu ser jest bardziej kremowy. Podobnie przygotowuje się go w Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli(...)Finlandii jajka ścina się w mieszance mleka słodkiego i kwaśnego. Bułgarski сирене с яйца gotowany jest nie tylko na słodkim i kwaśnym mleku, ale i na tłustej śmietanie. W Niemczech, w okolicach Westerwald, przygotowuje się delikatny ser jajeczny eierkäs ze szczyptą soli i z cukrem. Odsączany w specjalnych glinianych foremkach raczej pełni rolę deseru niż dodatku do chleba. W Szwecji
Trzeci talerzzmieniają one nieco smak ciasta. Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora(...)miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kalafiora. 80 dkg kalafiora 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej
mecooksŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
LatosiowydomNaszła mnie chęć na śledzia. W smietanie, z jabłuszkiem, z cebulką. Kto mnie zna ten wie, że moje zachcianki muszą być spełnione ! A te związane z jedzeniem tym bardziej, nie ma poczekaj...Więc śledzik jest :) Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych solonych 1 szklanka smietany 18 % sól,pieprz 1 cebula 1 jabłko Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy ok godziny. Po tym czasie(...)osączamy, kroimy na mniejsze kawałki.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Do śmietany dodajemy jabłko i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy sledzie. Najlepsze na drugi dzień
Z Majeczką w kuchnikurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki(...)żuru – 2 l wody kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – ewentualnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Do garnka wlej wodę
nietylkopasta.plKażdy eksperyment w kuchni może się opłacić, tym razem zrobiłam bliny ze śledziami - są bardzo smaczne. Składniki: 25 dag płatków owsianych 2 szklanki śmietanki 30% 4 filety śledziowe 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta sody olej do smażenia Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać śmietanką i odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Filety drobno posiekać i połączyć(...)płatkami. Wbić jajka, doprawić do smaku, dodać szczyptę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron złociście. Podawać na ciepła z gęstą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaprzez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie(...)Karola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :) Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty(...)wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa
Buniabaje w kuchniflaki z boczniaków – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica SOLIANKA Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g wędzonego boczku(...)bulionu – 3 liście laurowe – 20 czarnych oliwek – 150 ml soku z ogórków kiszonych – pieprz – kilka plasterków cytryny – kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%) – natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej patelnię. Dodaj na patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) drobno pokrojony wędzony boczek i smaż kilka minut aż spora część tłuszczu się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną
nietylkopasta.pldente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony(...)porcja - 565 kcal - białko - 16 g - tłuszcze - 20,5 g - węglowodany - 67 g - błonnik - 15 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjewrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki(...)dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwazjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?" Niestety, jednak nie. Dotąd oglądałam każdy mecz, ale dziś Euro już nie będzie dla mnie interesujące na tyle, by z uwagą śledzić każde spotkanie. Coś zgasło, osobiście Euro w pewnym sensie dla mnie się skończyło. Pokazaliśmy kilka dobrych akcji, no, trudno, nie udało się. Obiecująca gra. Nawet fauli nie było wiele (chyba(...)wielu domach podła. Patriotycznie, pocieszam się pysznym deserem w naszych narodowych barwach. MALINOWO - CZEREŚNIOWA FANTAZJA GALARETKOWA (inspiracja ---> klik,klik. ) 500g wydrylowanych czereśni 3 galaretki malinowe 500ml wody bita śmietana Czereśnie podzieliłam na połówki. Galaretki rozpuściłam w wodzie (wrzątek), a kiedy zaczęły tężeć, wymieszałam z owocami. Małe foremki wyłożyłam folią spożywczą, wypełniłam tężejącą galaretką. Wstawiłam na noc do lodówki
W kuchni Karmel-itkiLidlu), 200g gęstego mleczka kokosowego z puszki, 4 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta sproszkowanej stewii. Polewa około 1 łyżka pulpy z papai (zostaw odrobinę z przygotowania ciasta), 150g śmietany 18%, szczypta sproszkowanej stewii. Sposób przygotowania Spód Najpierw do miski wsypujemy mąkę, kakao, odrobinę soli i szczyptę stewii. Dodajemy kawałki zimnego masła i z powstałych składników zagniatamy ciasto. Pod koniec(...)trakcie pieczenia i gdy zacznie się rumienić wierzch, to wyłączamy piekarnik. Zostawiamy w nim sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch Śmietanę mieszamy ze stewią i przekładamy na całkowicie wystudzony sernik. Na wierzchu robimy kropki z pulpy papai i rozprowadzamy je wykałaczką. Gotowy sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego! JEDEN KAWAŁEK
Natka Pietruszkispecjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Przygotuj żaroodporną formę do quiche o średnicy 25 cm i pojemności 1 1/4 litra. Cienko posmaruj ją tłuszczem. Świeże wiśnie(...)Ubij mikserem cukier, jajka i żółtko, aż składniki połączą się i powstanie jasnożółta masa. Możesz zeskrobać masę ze ścianek naczynia Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Eat me! Fit me!