Jakiś czas temu natknęłam się na FB na profil kolesia, który śledzi Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Z ciekawości obejrzałam kielecki odcinek o American Home. Poszperałam na YT w poszukiwaniu oryginału KR, aby dowiedzieć się czegoś więcej o serwowanych tam smakołykach. I tak oto zrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad. 1l bulionu drobiowego 3 kabanosy 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki(...)czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku mąka do zagęszczenia kleks śmietany 1 łyżka masła (do smażenia) Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki kabanosa, paski papryki i piórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku. Przełożyłam do bulionu. Ziemniaki pokroiłam
bastalenagotowane w wodzie. Podaję je oczywiście z topionym masłem i koperkiem. W takiej wersji są one dodatkiem do mięs lub podaję je także z białym serem utartym z kwaśną śmietaną i zieloną cebulką. Kolejnym sposobem, po który równie często sięgam robiąc dania z młodych ziemniaków jest zapiekanka . Zapiekanka w wersji bez mięsa lub w wersji z mięsem, w zależności(...)tofu idealnie skomponował się ze smakiem ziemniaków i chrupiącego boczku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z młodych ziemniaków. 80 dkg młodych ziemniaków 2,5 łyżeczki soli 36 dkg sera tofu 25 dkg jogurtu
mecooksśledzi ala matias, różnica jest ogromna. Do formowania tatara w takiej postaci jak na zdjęciu, używam obręczy kuchennej. Składniki układam warstwami, dbając o to, aby warstwy śledzia były dwa razy grubsze niż pozostałych składników. To śledź jest bohaterem tej potrawy, a reszta to jedynie dodatki podkreślające jego smak!! Składniki: 3 płaty śledzia - matiasa 1 łyżka posiekanej(...)dnie obręczy układam kółko wykrojone z pumpernikla, nie jest konieczne ale pozwala przełoży tatara z półmiska na talerz. Następnie 1 łyżeczka crème fraiche, to lekko ukwaszona, tłusta śmietana Warstwa matiasa + pieprz czarny świeżo zmielony (mała szczypta) Warstwa czerwonej cebulki 1 łyżeczka crème fraiche Warstwa matiasa + pieprz czarny Warstwa kaparów 1 łyżeczka crème fraiche Warstwa
Codziennik KuchennyUżyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła(...)pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1/2 łyżeczka soli Masa makowa: 40 dkg świeżych moreli 50 ml wody 10 dkg cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową
mecooksGrzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujecukinii, pokroić w kostkę 1 cm korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce 2 łyżki ryżu 50 g marchwi, zetrzeć na drobnej tarce 1 szt cebuli, posiekać 200 g śmietany 18% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka pasty pomidorowej pietruszka, rozmaryn, tymianek , posiekać 250 g sosu sojowego pieprz, sól Filet oczyścić z drobnych ości, jeżeli są. Włożyć do garnka , zalać wodą(...)soli i pieprzu. Zagotować, dodać zieleninę, marchew, cebulę. Kiedy całość się zagotuje dodać ryż i korzeń imbiru. Filety wyjąć. Do bulionu dodać ziemniaki i cukinię. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, dodać 2 łyżki wywaru, razem połączyć i wlać do zupy, gotować 5 minut. Zdjąć zupę z ognia, dodać masło, przykryć i pozostawić na 15 minut. Rybę
gotuj ze mnąpodobnie, jak u nas, choć czasem do mleka dodawana jest odrobina cukru, lub ocet. Podawany na wielkanocnym stole nosi nazwę hrudka . Na Ukrainie do mieszanki jajecznej dodaje się często śmietanę, dzięki czemu ser jest bardziej kremowy. Podobnie przygotowuje się go w Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli(...)Finlandii jajka ścina się w mieszance mleka słodkiego i kwaśnego. Bułgarski сирене с яйца gotowany jest nie tylko na słodkim i kwaśnym mleku, ale i na tłustej śmietanie. W Niemczech, w okolicach Westerwald, przygotowuje się delikatny ser jajeczny eierkäs ze szczyptą soli i z cukrem. Odsączany w specjalnych glinianych foremkach raczej pełni rolę deseru niż dodatku do chleba. W Szwecji
Trzeci talerzzmieniają one nieco smak ciasta. Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora(...)miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kalafiora. 80 dkg kalafiora 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej
mecooksŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
LatosiowydomNaszła mnie chęć na śledzia. W smietanie, z jabłuszkiem, z cebulką. Kto mnie zna ten wie, że moje zachcianki muszą być spełnione ! A te związane z jedzeniem tym bardziej, nie ma poczekaj...Więc śledzik jest :) Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych solonych 1 szklanka smietany 18 % sól,pieprz 1 cebula 1 jabłko Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy ok godziny. Po tym czasie(...)osączamy, kroimy na mniejsze kawałki.Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Do śmietany dodajemy jabłko i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy sledzie. Najlepsze na drugi dzień
Z Majeczką w kuchnikurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica KRUPNIK Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki(...)żuru – 2 l wody kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – ewentualnie 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w półplasterki. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Do garnka wlej wodę
nietylkopasta.plKażdy eksperyment w kuchni może się opłacić, tym razem zrobiłam bliny ze śledziami - są bardzo smaczne. Składniki: 25 dag płatków owsianych 2 szklanki śmietanki 30% 4 filety śledziowe 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta sody olej do smażenia Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać śmietanką i odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Filety drobno posiekać i połączyć(...)płatkami. Wbić jajka, doprawić do smaku, dodać szczyptę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron złociście. Podawać na ciepła z gęstą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaprzez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie(...)Karola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :) Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty(...)wareniki ( z serem i ziemniakami) - czyli po prostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa
Buniabaje w kuchniflaki z boczniaków – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica SOLIANKA Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g wędzonego boczku(...)bulionu – 3 liście laurowe – 20 czarnych oliwek – 150 ml soku z ogórków kiszonych – pieprz – kilka plasterków cytryny – kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%) – natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej patelnię. Dodaj na patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) drobno pokrojony wędzony boczek i smaż kilka minut aż spora część tłuszczu się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną
nietylkopasta.pl