śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:88/97)

Daktylowe ciasto bez cukru w polewie „toffi” 83

bogate w żelazo, potas, błonnik oraz antyoksydacyjne flawonoidy. Ciasto możecie też zamrozić, nawet w kawałkach i wyjąć, gdy najdzie Was nieodparta ochota na coś słodkiego. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub olejem kokosowym(...)ilość sosu trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Składniki SOS 100 g daktyli bez pestek grubo pokrojonych łyżka masła lub oleju kokosowego opcjonalnie – odrobina mleczka kokosowego lub słodkiej śmietany do polania   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 162

może nawet sprawdzi się na Wielkanoc. Musicie wiedzieć, że kokosowa panna cotta ma trochę inny smak, a przede wszystkim inną konsystencję niż moja niebiańska panna cotta na bazie tłustej śmietany . Nie jest tak gładka i jedwabista, a na języku wyczuwalne są jakby kokosowe wiórki. Mi to nie przeszkadza, ale niektóry osoby mogą być zawiedzione. Ponieważ zrezygnowałam z jedzenia mięsa(...)wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Łukasza "Plant is food": *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapuśniaczki 431

piekarniku lub mikrofalówce. Kapuśniaczki Przepis na kapuśniaczki Składniki na kapuśniaczki Ciasto: 30 g drożdży (świeżych) 250 g masła 500 g mąki pszennej 3 żółtka pół łyżeczki soli 2 łyżki śmietany 18% Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula ok. 80 g suszonych grzybów leśnych (np. prawdziwków) świeżo mielony pieprz sól do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko(...)Krokiety wigilijne Domowa masa makowa Szynka z pończochy Sernik cytrynowy Zobacz też nowe przepisy Kapuśniaczki Rodzaje ekspresów do kawy – co warto o nich wiedzieć Sernik z musem piernikowym Śledzie gajowego Orzechowiec Artykuł Kapuśniaczki pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 190

prostsze od faworków (nie trzeba zbijać ciasta wałkiem), jednak dla osoby, która pierwszy raz robi jakikolwiek chrust, przepis okazał się skomplikowany. Ciasto jest twarde, nie dodaje się do niego śmietany i w zagniatanie trzeba włożyć sporo siły. Podobnie wymagające okazało się rozwałkowywanie. Zdecydowanie dobrze jest podzielić ciasto na kilka porcji, wtedy jest znacznie prościej. Jeżeli jesteście w posiadaniu maszynki(...)uważając, bo rumienią się bardzo szybko.  Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 157

miałam okazji dotąd jej opublikować. Niech Was więc nie zdziwi dodatek brzoskwiń w moim wypieku. Tarta na urodziny? Wiecie, to cała ja. Od dziecka mam niewyjaśnioną awersje do bitej śmietany. W życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była(...)falbanki. Posmaruj wierzch ciasta białkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35-40 min. Przestudź i zajadaj ze smakiem:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 134

domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku).  Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej(...)płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 153

najlepszym modernistycznym wydaniu. Przystawka Jako entrée tej znamienitej uczty zaserwowano marynowaną w czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna i masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę(...)odkryciu nowych form prezentacji potraw. Jako że Restaurant Week dobiegł już końca, to nie będę Was zapraszał do szybkiej rezerwacji stolika w La Maddalenie, ale za to zachęcam do śledzenia kolejnej edycji lub do odwiedzenia restauracji poza festiwalem. Ja z pewnością przy najbliżej okazji się tam wybiorę! ;) * Restauracja La Maddalena ul. Włodkowica 9 Wrocław

Food Square
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 199

Pancakes czekoladowe z dodatkiem wiśni Jeżeli śledzicie mojego bloga to wiecie, że od czasu do czasu pozwalamy sobie z mężem na jakieś inne śniadanie niż kanapki z serem i szynką i pomidorem Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie szaleństwo w niedzielę i serwuję wówczas: klasyczną jajecznicę, naleśniki z nutellą, omlet cesarski ( przepis tutaj ) lub też inne pyszności. I właśnie tej niedzieli(...)czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz mus jabłkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Oczywiście możecie jako dodatki wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków czekoladowych i wiśni

Relaxtime
Karnawałowe inspiracje: najlepsze przepisy 85

Mowa o tradycyjnych polskich, litewskich i niemieckich chrupkich ciastkach przygotowywanych w czasie karnawału. Tradycyjnie przygotowuje się je z mąki pszennej, żółtek i/lub całych jaj, tłuszczu (masło lub margaryna i śmietana), cukru oraz spirytusu. Ten ostatni składnik bywa zastępowany innym alkoholem, np. koniakiem. Jest jednak niezbędny, ponieważ pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Sekretem chrupkości faworków jest(...)trzeba trzymać się przepisu. Z łatwością można je zrobić łącząc swoje ulubione składniki lub… wykorzystując resztki z przygotowania innych potraw. Bardzo często po Świętach mamy w lodówce zamarynowane śledzie, z których możemy przygotować pyszne i zdrowe koreczki śledziowe. Ta przekąska będzie idealna, jeśli połączymy rybę z ogórkiem kiszonym i cebulą. Z kolei koreczki z oliwkami będą smakowały wyjątkowo, jeśli

Pasja Smaku
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 149

informacje na opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela(...)składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni

AZgotuj!
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 126

Potrawy z ryb są bardzo popularne w Polsce. Śledź, łosoś i tuńczyk są jednymi z najczęściej spożywanych gatunków ryb. Ze słodkowodnych – sandacz, karp, szczupak czy okoń również często trafiają na talerz. Zioła zazwyczaj odgrywają ważną rolę w przygotowaniu ryb. Odpowiednie zioła mogą nadać rybom ostateczny smak i jednocześnie pozytywnie wpłynąć na trawienie. Kilka uwag dotyczących przygotowania ryby. Świeża(...)tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa dobrze pasują do bazylii. Koper do ryby Koper jest uważany za jedno z klasycznych

ProstePesto.pl
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 97

śledzia. Filip Danielak i Marta Sawicka-Danielak. Wydawnictwo Zwierciadło Ambasada śledzia to bar z polskimi tapas w Krakowie i nowa książka z przepisami z cyklu rybka lubi pływać, śledziowymi cytatami, fragmentami poezji, opowieściami z historii i złotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie(...)element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej z obfitością, bogactwem smaków, świeżością i niespotykanymi połączeniami smaków. “Prosto” to różnorodność, fajne zestawienia smaków i podróż dookoła świata. Przede wszystkim to jedna z tych książek, z których

Ugotowane pozamiatane
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 191

mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją(...)Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa