śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:89/97)

Karnawałowe inspiracje: najlepsze przepisy 61

Mowa o tradycyjnych polskich, litewskich i niemieckich chrupkich ciastkach przygotowywanych w czasie karnawału. Tradycyjnie przygotowuje się je z mąki pszennej, żółtek i/lub całych jaj, tłuszczu (masło lub margaryna i śmietana), cukru oraz spirytusu. Ten ostatni składnik bywa zastępowany innym alkoholem, np. koniakiem. Jest jednak niezbędny, ponieważ pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Sekretem chrupkości faworków jest(...)trzeba trzymać się przepisu. Z łatwością można je zrobić łącząc swoje ulubione składniki lub… wykorzystując resztki z przygotowania innych potraw. Bardzo często po Świętach mamy w lodówce zamarynowane śledzie, z których możemy przygotować pyszne i zdrowe koreczki śledziowe. Ta przekąska będzie idealna, jeśli połączymy rybę z ogórkiem kiszonym i cebulą. Z kolei koreczki z oliwkami będą smakowały wyjątkowo, jeśli

Pasja Smaku
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 136

informacje na opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela(...)składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni

AZgotuj!
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 111

Potrawy z ryb są bardzo popularne w Polsce. Śledź, łosoś i tuńczyk są jednymi z najczęściej spożywanych gatunków ryb. Ze słodkowodnych – sandacz, karp, szczupak czy okoń również często trafiają na talerz. Zioła zazwyczaj odgrywają ważną rolę w przygotowaniu ryb. Odpowiednie zioła mogą nadać rybom ostateczny smak i jednocześnie pozytywnie wpłynąć na trawienie. Kilka uwag dotyczących przygotowania ryby. Świeża(...)tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa dobrze pasują do bazylii. Koper do ryby Koper jest uważany za jedno z klasycznych

ProstePesto.pl
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 73

śledzia. Filip Danielak i Marta Sawicka-Danielak. Wydawnictwo Zwierciadło Ambasada śledzia to bar z polskimi tapas w Krakowie i nowa książka z przepisami z cyklu rybka lubi pływać, śledziowymi cytatami, fragmentami poezji, opowieściami z historii i złotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie(...)element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej z obfitością, bogactwem smaków, świeżością i niespotykanymi połączeniami smaków. “Prosto” to różnorodność, fajne zestawienia smaków i podróż dookoła świata. Przede wszystkim to jedna z tych książek, z których

Ugotowane pozamiatane
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 174

mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją(...)Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej  akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 378

przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :)  Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce(...)szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Nietolerancja laktozy. Jakie są jej objawy? Jaki zastosować plan działania, by sobie pomóc? :) 12

laktozę? Laktoza, zwana również mlecznym cukrem, występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w mleku ssaków. Znajdziemy ją w: – mleku krowim, kozim, owczym, – produktach mlecznych (jogurty, sery, śmietana, masło i lody), – produktach wzbogaconych laktozą (np. niektóre napoje, batony energetyczne, odżywki białkowe). Jakie są przyczyny nietolerancji laktozy? Najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy jest zmniejszenie produkcji laktazy po okresie niemowlęcym(...)Przeczytaj także: – Czego nie lubi Twoja tarczyca? – Polub się z tłuszczem i chudnij zdrowo! Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Nietolerancja laktozy. Jakie są jej objawy? Jaki zastosować plan działania, by sobie pomóc? :) pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 39

może się pochwalić  wyróżnieniem ze strony Michelina. W bogatym menu nie brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem(...)dania inspirowane galicyjską tradycją kulinarną? Na krakowskim Kazimierzu takie połączenie jest możliwe. Można się o tym przekonać w restauracji Baster, w której każdy gość znajdzie dla siebie odpowiednie danie. Śledź korzenny z marynowaną dynią, zupa ułańska ze szpaclami oraz zupa kminkowa z macą – oto wybrane propozycje na mniejszy głód. Kto ma ochotę na solidniejszy posiłek, ten może sięgnąć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czy dobry robot planetarny musi być drogi? 94

dobry robot planetarny musi być drogi? Od zawsze marzyłam o robocie planetarnym. Jak wiecie kocham piec. Poza tym nie ukrywam, że swego czasu bacznie śledziłam najróżniejsze programy kulinarne, takie jak amerykański MasterChef i wiele innych. Były dla mnie inspiracją i wspaniałą rozrywką. Teraz, to raczej moja kuchnia przerodziła się w tego typu program. Ciągle coś piekę, gotuję, eksperymentuję, a moim(...)dużo siły Wysokie obroty robota planetarnego marki Ariete w połączeniu z odpowiednią końcówką do ubijania są idealne, gdy przygotowuję bezę, ubijam pianę do ciasta na gofry czy bitą śmietanę do dekoracji. Duża misa sprawia, że na raz można ubić naprawdę duże ilości śmietany. Końcówka do mieszania ciasta z łatwością miesza zarówno małe, jak i duże porcje ciasta. Sprawdza się również

Słodkie okruszki
Lasagne z ricottą i dynią 138

Lasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak nowoczesny sprzęt Tefal ułatwia mi kuchenne prace?  12

QB9518 Zacznę od mojego ulubieńca, czyli robota planetarnego Tefal I-Coach Touch, do którego możesz dokupić trzy zestawy. Dzięki temu nie tylko miksuje składniki, ubija pianę z białek i śmietanę czy też wyrabia ciasto. Bez problemu rozdrobnisz warzywa na surówkę oraz pokroisz je na plasterki. Zmielisz mięso i zrobisz ciasto na makaron. Wykonasz też szybko i sprawnie pysze smoothie. Tefal(...)dużym skrócie wybierasz gotowy przepis z biblioteki widocznej na ekranie dotykowym. Postępujesz krok po kroku, przygotowując składniki, podsmażając je w multicookerze i korzystając z innych dostępnych funkcji. Cały czas śledzisz postępy na wyświetlaczu, a także w aplikacji na telefonie. Na koniec wyciągasz gotowe danie. Cook4Me Touch Pro umożliwia gotowanie pod ciśnieniem. Dzięki temu mięso jest zawsze soczyste i miękkie, nawet

Rozdomowiona
20.12 - Dzień Ryby...pyszne, filety pstrąga tęczowego z patelni... 17

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Seler obrać, opłukać, zetrzeć w rozdrabniaczu na tarce do warzyw, zetrzeć obrane jabłko, wyłożyć do miski, wymieszać z solą, cukrem śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem mielony. Do ugotowanych ziemniaków wsypać koperek posiekany, wlać masło po rybie i tłuczkiem utłuc ziemniaki, podawać z rybą, surówką. - pstrąg w związku ze swoimi licznymi walorami(...)oraz witaminy A i D. Dorsz – niskokaloryczne źródło białka. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminy z grupy B, witaminy E, C, A oraz liczne minerały. Śledź – źródło miedzi, jodu, cynku, witaminy A, B12, B6, E i kwasów omega-3. Makrela – wyjątkowo bogata w kwasy omega-3 oraz selen. Znajdziemy w niej również potas, fosfor, witaminy

W Mojej Kuchni Lubię
Szpinak – właściwości lecznicze 232

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!