śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:28/72)

Śledzie z suszonymi pomidorami 137

Obok tradycyjnych śledzi w oleju zrobiłam takie z suszonymi pomidorami. Będą ciekawą alternatywą na Wigiliną kolację :) Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy(...)suszonych pomidorów 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz olej roślinny – u mnie rzepakowy  Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie,trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności, zwykle od 2 do 8 godzin Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę Pomidorki pokrój w paseczki W dużej misce wymieszaj ze sobą

Proste Potrawy
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 201

wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy(...)talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Prosta sałatka śledziowa 481

Składniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli,  1/2 cebuli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, kilka kawałków papryki konserwowej ( 4-5 kawałków), 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, kolorowy pieprz ziarnisty ( można użyć również grubozmielonego pieprzu w zastępstwie), cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić

W kuchni u Moniki
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką 538

prosto!!! Składniki: 8 filetów śledziowych a la matjas,  6-7 łyżek suszonej żurawiny HELIO  2 średnie czerwone cebule,  2 goździki,  2 ziarna ziela angielskiego,  1 liść laurowy,  świeżo mielony pieprz,  olej  Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę. Żurawinę zalewamy(...)kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum dobę,żeby się przegryzły! Smacznego

Swojskie jedzonko
Śledzie z suszonymi pomidorami 164

moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem.  Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet.  Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
ŚLEDZIE W POMIDOROWEJ ZALEWIE 429

taką właśnie lubię najbardziej.  Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól(...)patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa

Walijskie Pichcenie
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 176

dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych(...)płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Zalać olejem i odstawić do lodówki. Artykuł ŚLEDZIE PO KASZUBSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 138

sami się przekonacie jaki boski smak.     Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO  słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu  chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie:  Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski. Cebulę drobno(...)dlatego użyliśmy go cała dużą łychę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  Przed podaniem nakładamy na grzanki podpieczone chwile w piekarniku i wystudzone. Dekorujemy kleksem majonezu śledziem i natką pietruszki

Życie zaczyna się w kuchni
śledzie po kaszubsku 195

balsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego 3-4 ziarenka ziela angielsiego 3-4 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy wykonanie: Śledzie moczymy, zmieniając wodę 3-4 razy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę smażymy. Dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę dusimy. Zdejmujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 141

końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej

Smaki Ewy
Śledzie w sosie pomidorowym 243

Śledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy(...)sól i pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki

Moja Galeria Smaku
Sałatka warstwowa ze śledziem + film 1026

ogórków konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą

Smakowite Dania
Śledź po litewsku 231

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy

Kolizje Smaków
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 221

oleju. Ale wyjątek potwierdza regułę, więc tego uwielbiam ;) Pamiętajcie, że jakość składników jest bardzo ważna. Składniki: 6 filetów śledziowych solonych a'la matias pół słoiczka musztardy sarepskiej 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo  (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie(...)śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka.  Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy za dużo i nasz śledzik pływa w oleju :)  Śledzik w smaku jest

CynamonemPoOczach
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 198

Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć(...)zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania