kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy
Walijskie Pichcenietradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli(...)ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie
potrawyregionalnezakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem są delikatne i smaczne. Składniki: 1 kg świeżych tusz śledzi pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę(...)octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki
W kuchni Karmel-itkiśledzi (np. matiasów) 190 g koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki ketchupu 2 listki laurowe 2 czubate łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy
IMPRESJA SMAKUktóre darze szczególnym sentymentem. składniki 1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa 8-10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli (płaska) 1 łyżka cukru 1/3 szklanki octu(...)wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe
Miód i pieprzmnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;) Jak dla mnie furorę(...)Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się
Grunt to przepis!z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć
Ugotowane pozamiatanejeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać
w mojej kuchniŚledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną. Składniki: 250 g filetów śledzia a'la matias, średniej wielkości pomidor, bardzo mała cebula, 8-10 łyżek suszonej żurawiny, łyżka oleju, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka wody, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy
Lena Gotujeśledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru – 1/2 szklanki oleju – 1/4 szklanki octu – 1 łyżeczka soli – 200 g keczupu(...)pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie : – Cebulę i paprykę pokroić w paski. – Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i papryk,ę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. – Wystudzić zalewę i zalać nią pokrojone na kawałki filety ze śledzi. – Odstawić
To co kochamszkl. (250 ml) wody 100 ml oc tu 10% [wg mnie za dużo] 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej na dużych oczkach.Cebulę przełożyć na sitko(...)małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem i położyć kilka plasterków ogórka i zalać 2 łyżkami oleju.Na wierzchu rozłożyć cebulę i wszystko zalać wystudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny
Moje domowe kucharzeniezajmuje bardzo mało czasu. Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować(...)papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę
Różne smaki w kuchniburaków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty(...)Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesikać nożem. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Możesz wykorzystać także wodę z gotowania grzybów. Gotuj kapustę
nietylkopasta.pl