Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat
Tradycyjna Kuchniawówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię
Szczęśliwa kuchniawówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfanem jest mój szwagier :) Tak naprawdę to bardzo często robię te śledzie, ich zaletą jest to, że przechowywane w lodówce mogą stać spokojnie nawet miesiąc. Składniki : 8 filetów śledziowych (ja miałam nie duże) 1 duża marchewka 2 cebule 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki oleju Składniki na zalewę: 2 szkl wody 2/3 szkl octu 6 łyżeczek cukru
Agusiowe smakołykiŚledź, jak lubicie to przepis dla Was. Składniki 400 g fasolki białej z puszki 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula strąk żółtej papryki strąk czerwonej małej papryki 5 średnich ogórków konserwowanych 2 łyżki kaparów 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy pieprz Sos: czubata łyżka musztardy 4 łyżki oliwy tymianek, szczypta Przygotowanie Śledzie osączyłem
R'n'G KitchenPost Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojefiletów śledziowych z zalewy octowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu
Gotowanie jest łatweestragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać(...)Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć go na oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba
KUCHARNIAkawałki.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki
wyzwania kuchenneSkładniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego
Salonik smakówAutorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna(...)stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy
Kuchnia od dwojgacebulce z ziołami i suszonymi pomidorami Składniki 3 filety a’la matias 2 cebule 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 suszone pomidory w oleju olej lub oliwa … Czytaj dalej Śledzie ziołowe
czarrna od kuchnijuż więcej kulinarnie zaniedbywać :) Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku(...)dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatyoleju, ale mogą być solone/marynowane) 2 jajka 1 jabłko (duże) 1 czerwona cebula (duża) 1 por (średni; biała część) 4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany sól, pieprz Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić(...)olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.) Cebulę drobno posiekać, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce od drobnych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie
Di gotujepewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już, że jak dla mnie najlepszy jest jednak mimo wszystko Lisner i Nautica z Lidla – odpowiedno jędrne, nie za twarde i przede wszystkim naprawdę wyczyszczone z ości) – 1 cebula – 3 ząbki czosnku(...)mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu, matiasy kroimy w kawałki (ok. 2 cm), cebulę kroimy w piórka. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majeranek, pieprz
Pociąg Do Kuchni