śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:38/72)

Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 934

źródło : na podstawie bloga /klik/ Składniki: 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały   Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować(...)papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę . Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę

Słodkości i nie tylko
KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę 223

Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :) Zaczynajmy :) SKŁADNIKI : 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka marynowana papryka, w pokrojona w kostkę * mleko do moczenia śledzi 1 szklanka oleju 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie) 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczka ziół włoskich  cukier do smaku PRZYGOTOWANIE(...)wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę. Krok 3. Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut. Krok 4. Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy. Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką

Moja Książka Kucharska
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 430

mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni. Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki(...)obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli. Jajka ugotować

Kuchcik gotuje
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 256

kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 200

tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor i jod.    Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli(...)ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami    sałatkę śledziową z jabłkiem  śledzie

potrawyregionalne
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 233

zakąską do alkoholu. Sprawdzą się znakomicie, bowiem są delikatne i smaczne. Składniki: 1 kg świeżych tusz śledzi pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sałatka śledziowa ze śliwkami, jajkami i natką pietruszki w oleju lnianym 215

masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 1/3 szklanki oleju lnianego 2 jajka ugotowane(...)majeranek do smaku Przygotowanie: pokrojoną cebulkę posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku; do cebulki dodajemy musztardę, sok z grejpfruta i skórkę z pomarańczy (łyżeczkę) oraz drobno posiekana natka pietruszki, mieszamy; na koniec dodajemy śliwki, jajka, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami

Zasmakuj Kuchni
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 238

ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas.  Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę(...)octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu 244

śledzi (np. matiasów) 190 g koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki ketchupu 2 listki laurowe 2 czubate łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy

IMPRESJA SMAKU
śledź obsmażany w octowej marynacie 192

które darze szczególnym sentymentem.  składniki   1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa  8-10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren  gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli (płaska) 1 łyżka cukru 1/3 szklanki octu(...)wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia  nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery dni i gotowe

Miód i pieprz
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 166

mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;)  Jak dla mnie furorę(...)Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się

Grunt to przepis!
Śledzie po cygańsku 2273

z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej 192

Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć

Ugotowane pozamiatane
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 135

jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE 157

Śledzie, moje przekleństwo zdrowe,bez nich świat byłby zimny i nie ciekawy. Ich smak to magia i dużo witaminy D.dobrej na odporność i przeziębienia.Uwielbiam je w każdej postaci , a najlepiej zwykłe ,niemoczone i słone ,takie są dla mnie najpyszniejsze.A Wasze? 4 filety śledziowe 1/2 szkół.dobrego oleju 1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu 1 czerwona cebula 1 łyżka(...)łyżki ostrej musztardy sól pieprz ************************************* Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną  cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropić sokiem , wymieszać i włożyć do sloika.Zalać olejem i odstawić na 12 godzin do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki