oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej(...)mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich
mojewypiekiinietylkopomidorów suszonych w oleju mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku majonez, musztarda sporo świeżej natki pietruszki opcjonalnie prażone pestki dyni Śledzie przelej przez sitko, wypłucz w wodzie, odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój w paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory. Do miski wrzuć pokrojone śledzie,pomidory. Otwórz puszki(...)odcedzeniu z zalewy i przelaniu filtrowaną wodą wrzuć do śledzi. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.Buraki dodaj na końcu. Dodaj też poszatkowanej natki pietruszki. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu bezpośrednio ze słoika. Przekładam do naczynia, dodaję musztardy do smaku, dosmaczam solą i mocno pieprzę. Zalewam sałatkę, delikatnie mieszam tylko do połączenia się składników. Przekładam do wysokiej salaterki. Posypuję
Z Kuchni Do KuchniMarchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa
Tradycyjna Kuchniaszklanki oleju 3 łyżki octu 3 -4 średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić na kawałki.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem
Niespełnione zdolności kulinarneMonika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował śledzie ze smakiem. Składniki na 4 porcje: • 3 filety śledziowe w oleju • 1 łyżka soku z cyrtyny • 4 jajka • 1 małe jabłko • 1 mała cebula • 1 mała puszka groszku(...)cytryny. • Cebulę drobno posiekać i zalać wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić solą i pieprzem. • Na talerzu po zewnętrznej ułożyć plastry jajek, obok jajek położyć śledzie, a w środku sałatkę
To co kochamsposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz(...)cytryny. Całość mieszamy, zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do marynaty dodajemy filety śledziowe, wcześniej opłukane solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez
Miód i pieprzprzepis to moja pierwsza propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 5 płatów matiasów 2 łyżki miodu 4 średniej wielkości cebule 2 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól i pieprz do smaku * od siebie dodałam garść rodzynek - co moim zdaniem było dobrym pomysłem, bardzo pasowały do całości Płaty matiasów zalać dużą(...)Odcedzić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA
KUCHARNIArównież z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: cebula , suszone pomidory , śledzie
https:KKuchniaMniamprzepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty
Kuchnia u Krysilodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową? 'śledzie z oliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki (wg. smaku - ja dodałam 15 szt) - 8 łyżek koncentratu pomidorowego - olej - 1,5 łyżki miodu (wg. smaku) - suszone oregano (ok. 1-2 łyżeczek(...)Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać oregano, pieprz i sól. Przesmażyć. Dodać oliwki i kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód. Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić
CookYourselfmusztardy z dodatkiem ogórków konserwowych i cebuli. Takie śledzie doskonale sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia, będą również smaczną przekąską na rodzinnych spotkaniach. składniki na 3 porcje 500 g filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki konserwowe 1 duża cebula 3/4 szklanki ketchupu 1 łyżka musztardy 1-2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta(...)musztardę, cukier, słodką i ostrą paprykę, stopniowo na przemian z olejem dodajemy ketchup i ciągle mieszamy do momentu aż sos będzie jednolity, całość doprawiamy pieprzem. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w małą kostkę, pokrojone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy
Smakowite Daniaposmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego(...)wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki
Czerwona PorzeczkaMatyjasy - 10 płatów ocet - 1/2 szkl olej - 3/4 szkl woda - 2 szkl cebula - 4 szt cukier- 2 łyżki ziele angielskie -10 szt listek laurowy - 5 szt śledzie odmoczyć z nadmiaru soli. z octu, wody, ziela angielskiego i listka laurowego zrobić zalewę, zagotować i przestudzić, zalać nią śledzie i odstawić na 4-5 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki, posypać cukrem
Camilla w kuchniimprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula
magiczna kuchnia Kasi