jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek oleju sól, pieprz sposób przygotowania
Miód i pieprzZawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą(...)kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać
Kuchnia DanusiWyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie. Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias pieprz czerwony ziarnisty 50g suszonej żurawiny olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju
Pyry na Gazpieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli
R'n'G Kitchenjesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki
na gazieśledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa
Miód i pieprzszklanki oleju 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu skórka otarta z cytryny sik z cytryny 3 cebule, pokrojone w piórka(...)zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny
Smakowity Blog KulinarnyWigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody
Kuchnia co dniakokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz
wegujemyZapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa z buraczkami (4-6 porcji) Składniki: 500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane(...)jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki
karmelowyzrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki
Ugotowane pozamiataneczerwona cebula 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu i kawalek selera 2-3 łyżki grzybów marynowanych 2 łyżki przesiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć na kilka godzin, odsączyć, gruszkę pokroić w kostkę, orzechy przesiekać, ale niezbyt drobno, śledzie wymieszać z olejem i musztardą
Kuchnia BeatyDziś mam dla Was nietypowy przepis wywodzący się z kuchni śląskiej. Taka odmiana od czasu do czasu na pewno fajnie zrobi naszym podniebieniom , a smak zachwyci
Ostra na Słodkomożecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik ) Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach. Bardziej soczysta, krucha, delikatna.. Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki : opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała cebula olej 1kg całej
Garnkowe fanaberieŚledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchen