śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:57/72)

Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 368

ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może być - byle(...)oliwa bo ta jednak zmieni smak sałatki. Czasami do sałatki rosyjskiej dodaje się śledzie bo ten z warzywami dobrze się komponuje - zupełnie jak w mojej sałatce buraczkowej ze śledziem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 165

dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą(...)masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć

Pysznosci Babci Basi
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 159

lubię. Ale nie takie tradycyjne, podane w oleju z cebulką ( choć klasyka jak wiadomo jest dobra). Uwielbiam wszelkie wariacje na temat tej rybki. Najpierw przedstawię Wam moją propozycję na podanie filetów śledziowych  SEKO  , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki(...)filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy

Z Majeczką w kuchni
Śledzie po kaszubsku według Pyzy 229

śledzia w oleju , ale ja wolę takie z dodatkami. Śledź po kaszubsku to jedna z moich ulubionych śledziowych potraw - aromatyczna i pełna smaku. Z powodzeniem możecie przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne imprezy. Ja nie jestem mocno śledziowa, ale jak wiadomo dobry śledzik nie jest zły, prawda? Do przygotowania śledzia po kaszubsku możecie(...)użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze i tak zrobione smakowały wszystkim, których częstowałam. Spróbujcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe rolmopsy z papryką 139

mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody(...)szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w korzennej marynacie 136

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren(...)pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku

Gosia gotuje
Chili Sin Carne 241

chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego(...)łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski cynamonu 3 szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 253

Dzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło

Pasja Smaku
Krem z soczewicy i pomidorów 204

inne - według upodobań PRZYGOTOWANIE Soczewicę płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami wody. Gotujemy do miękkości około 15 min. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pomidory. Dusimy razem, doprawiając solą i pieprzem.  Dodajemy wszystko do garnka z soczewicą, doprawiamy resztą przypraw i kilka minut razem gotujemy. Miksujemy zupę(...)zupy- 202 kcal - białko - 13,2 g - tłuszcze - 4,2 g  - węglowodany - 27 g - błonnik - 6 g   Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Woda śledziowa 168

zimnej wody1 listek laurowy Kamiskilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis3-4 łyżki octu 10 % Jamar4 łyżki śmietany 18 %Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce(...)woda nabierze śledziowego posmaku. Po tym czasie wyłowić przyprawy i śledzika z zalewy. W zalewie pozostawić cebulę i mlecz. Do zalewy dodać śmietanę i wszystko zblenderować. Jeśli woda jest za kwaśna dolać odrobinę przegotowanej wody. Wodę i śledzika podawać z ziemniakami okraszonymi olejem lnianym lub smażoną cebulką

Monia miesza i gotuje
Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins 261

przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) Zrobiłam testowo w zeszły weekend i zjadłam sama cały słoik! Śmiem stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż same śledzie Pyszne boczniaki z cebulą i rodzynkami, zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym dosłownie podbiły moje serce. Na pewno zrobię partię do domu i dla teściów, wszyscy muszą tego cuda spróbować. W owej(...)też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia . Scroll down for recipe in English Boczniaki po kaszubsku (4 -5 porcji) Składniki: 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki olej roślinny do smażenia 8 łyżek jasnego sosu sojowego 2 cebule, pokrojone w plasterki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka rodzynek 1/4 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego

karmelowy
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 461

drobną kostkę, posiekane jajko na twardo, cebulę i kiszonego ogórka pokrojone w kostkę, posiekane kapary. Wszystko łączymy z kwaśną śmietaną, majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy(...)angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe, ocet winny lub piwny, cukier, musztardę

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka śledziowa 169

Pyszna sałatka śledziowa z matiasów, domowych ogórków konserwowych, cebuli i majeranku. Jedna z najprostszych i najlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą

Zasmakuj Kuchni
Pierogi ruskie ze szpinakiem 157

gdyż kuchnia, jak to sztuka rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone(...)najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi:  Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 501

oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną(...)kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku

O kuchni z uczuciem