łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji
kgwjanczewoHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z
Smakowity Blog Kulinarnyrumiano, odkładać do większej miski w garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubiędowolnej), 3 szklanki wody, 2 świeże ogórki 2 płaty śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić w kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 4 filety matiasy, 1 mała cebula biała, 2 sztuki jabłka, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet jabłkowy, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony śledzie matiasy
W Mojej Kuchni Lubiężycia.Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym i koncesją,także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii.Ten prawdziwy nie jest traktowany,ani olejem,ani octem.Ma niezwykle delikatne,subtelne w smaku i rozpływające się w ustach mięsko(...)pokrojonej w kostkę cebuli. A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju. Smacznego
kgwjanczewoMatjas SEKO duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii opcjonalnie 2 łyżeczki mieszanki ziołowej, u mnie mieszanka zawierająca samą naturę z Włoch, z miasta Cascia : pietruszka,suszony pomidor,borowik,czarna trufla,peperoncino,mięta pieprz do smaku garść suszonych śliwek sporo suszonych pomidorów w oleju z przyprawami (warto ,aby były dobrej jakości, gdyż(...)przykryciem. Kiedy cebula zmięknie, przełóż wszystko do szklanej miski i wsyp oregano,bazylię, wlej olej z pomidorów, łyżkę octu, zamieszaj. Dodaj suszone pomidory. Zamieszaj wszystko. Spróbuj i dodaj na końcu pokrojone w paski Matjasy. Przemieszaj dokładnie kilka razy. Przełóż do szklanego naczynia i zamknij. Włóż do lodówki. Po trzech dniach , kiedy wszystko sobą przejdzie, śledzie są najlepsze! Wesołych Świąt
Z Kuchni Do KuchniŚledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie. Składniki: 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias 250g suszonych pomidorów w oleju łyżka octu winnego 50g orzechów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć
Pyry na Gazlodówce i...pomysł sam się nasunął. Postanowiłam zrobić śledzia z jabłkiem z lekkim cynamonem w towarzystwie serka wiejskiego. Mam nadzieję, że tak jak my szybko zakochaliśmy się w tej odsłonie śledzika Wam także zasmakuje. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 2 jabłka 5 łyżek serka wiejskiego pół dużej cebuli pieprz, cynamon Wykonanie: Płaty śledziowe kroimy w większą kostkę. Obrane jabłka
Zasmakuj Kuchnikorzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie – składniki:4 płaty śledziowe a la matjas1 mała cebula1 jabłko150 ml gęstej śmietany1 cytryna (skórka + sok)sól Po wymoczeniu śledzie kroimy(...)skrapiając sokiem z cytryny.Cebulę obieramy, kroimy w piórka a następnie lekko oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut aż lekko zmięknie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, jabłko, skórkę z cytryny i śmietanę mieszamy i dodajemy do śledzi. Odstawiamy na kilka godzin.Smacznego Post Śledzie w śmietanie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSkładniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy
W Mojej Kuchni Lubięprzekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko , 1 ogórek konserwowy, 1 kawałek papryki konserwowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 mała cebula, kilka pomidorków śliwkowych. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i papryki. Zawinięte
Aga w kuchnisztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie
Darcia w kuchni