Składniki: 5 płatów śledziowych w oleju 1 puszka groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych kiełki rzodkiewki sól i pieprz do smaku 1 jabłko 1 biała cebula cukier do smaku ½ szklanki gęstej śmietany majonez 4 ziemniaki ugotowane Wykonanie: Śmietanę mieszamy z majonezem i przyprawami do smaku, jajka kroimy w ósemki i odstawiamy. Jabłko, cebulę, ziemniaki i śledzie kroimy w kostkę, mieszamy
Tradycyjna Kuchniarazem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie(...)zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam
Bea(u)ty kitchenSałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki
Gosia gotujeomega -3 i omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninajeść i niebawem robimy powtórkę. Oczywiście trzeba lubić śledzie bo w innym wypadku na pewno Wam nie posmakują 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 op. suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1 filet śledziowy w oleju 1 cebula czerwona kilka żurawin suszonych 200 g sera żółtego(...)oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki: Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część formujemy dłońmi na kształt koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej
Kuchnia MagdaLenypokrojoną cebulę lub szalotki. Gdy się zeszklą – zdejmujemy, dodajemy do boczku. Rozpuszczamy pozostały tłuszcz i smażymy śledzie partiami po 2-3 minuty z obu stron, delikatnie przewracamy je na patelni żeby się nie porozpadały. Porcje sałatki ziemniaczanej rozkładamy na talerze, obok układamy świeżo usmażone śledzie. Zabieramy się za ostatni etap przygotowania, czyli sos. Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon(...)stołowe posiekanego szczypioru pieprz SKŁADNIKI 600g młodych drobnych śledzi, patroszonych, bez głowy sól pieprz masło klarowane do smażenia, około 3-4 łyżek 40-50g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe posiekanej natki
Karo in the Kitchendzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia, sylwester, później karnawał, to świetna okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół -a więc i śledzia nie powinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą(...)kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy
Moja Książka Kucharskasałatki, do zdjęcia użyłam niewielkich szklaneczek. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia czerwona cebula kilka łyżek majonezu pieprz sól Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, marchewkę, ziemniaki oraz białko z jajek kroimy
Smak mojego domuBałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne to nie jest , ale święta(...)tylko praży. Następnie zdejmujemy całość z ognia i do jeszcze gorącego oleju z cebulą wrzucamy paprykę mieloną słodką i ostrą , mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie
Ogrodnik w podróżysolone (lub w oleju) • 2 czerwone cebule • 2 jajka, 4 marynowane papryki • majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki WYKONANIE: Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek Jajka ugotować, pokroić na ósemki Czerwoną cebulę pokroić w piórka , posypać(...)delikatnie solą i odstawić na 5 minut Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w paski Do śledzi dodać cebulę, paprykę wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajka Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą Sałatkę polać sosem, posypać pietruszką
Kuchnia BeatyDoskonały również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ? Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 1 marchewka 1 czerwona papryka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 20 dag ketchupu Kotlin(...)pietruszki do posypania Jak wykonać ? Płaty śledziowe moczymy 2 godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone. Osączamy z wody, osuszamy kroimy na cienkie paski. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy
Wanilia i Kardamonból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze(...)przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo
Karo in the Kitchenśledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
Zasmakuj Kuchniogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki oleju młode liście buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki
Malinowe PocałunkiKiedy zobaczyłam ten przepis u Moniki z Sio Smutki! nie mogłam przejść obojętnie. Zawierała w sobie buraki, które kocham w każdej postaci. Czemu by nie i w śledziach? Bezwstydnie zrobiłam taką samą sałatkę, która rzecz jasna smakowała wyśmienicie i będzie dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne! Do przepisu wykorzystałam majonez kremowy Folwark W przepisie zmieniłam rodzynki na żurawinę(...)piekarniku, pokrojone w małe kawałki 300 g filetów śledziowych w oleju mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny majonez kremowy Folwark musztarda ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia. Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez
Z Kuchni Do Kuchni