toru? To nic trudnego. Pokażę Ci, krok po kroku, jak zrobić kolorowy drip z białej czekolady. Kolorowy drip to biała polewa z dodatkiem kolorowego barwnika, pięknie spływająca z tortu, tworząc efekt kolorowych sopli. Zrobienie polewy z czekolady nie jest trudne. Jednak nałożenie jej na tort w odpowiednim momencie przysparza wielu osobom niemały problem. Kolorowy Drip albo robi się już(...)gęsty, albo jest jeszcze zbyt rzadki i spływa cały z tortu! Dlatego w moim przypadku dodanie żelatyny do polewy ocaliło moje torty i nerwy ;). Robiąc kolorowy drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju, ilości śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę
Słodki PomysłCzarny drip na tort to czekoladowa polewa z dodatkiem czarnego barwnika. Czarny drip pięknie spływa z tortu, tworząc efekt sopli. Zrobienie czarnego dripu nie jest trudne. Dla mnie jednak najtrudniejszy był moment nakładania polewy na tort. Długo miałam problem z odpowiednią gęstością polewy. Nie lubiłam czekać, aż ostygnie i odpowiednio zgęstnieje, dlatego potem drip za szybko spływał mi z tortu(...)należę do cierpliwych osób, dlatego dodanie żelatyny do dripu ocaliło moje nerwy i torty ;). Robiąc czarny drip z gorzkiej czekolady stosuje się proporcje 1:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość czarnego dripu zależy od rodzaju śmietanki i zawartości kakao w czekoladzie. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36% . Wtedy warto
Słodki Pomysłpotyczki. Miło mi, jeśli tu zaglądacie i jeszcze milej, jeśli czerpiecie z niego inspiracje. Zachęcam do czytania, oglądania i próbowania. Skoro zatem świętujemy, to cóż innego jak nie tort. Mistrz cukiernictwa ze mnie żaden. Stawiam pierwsze kroki w tworzeniu tortów i ciągle się uczę, więc nie są może one idealne, ale są moje :D i postanowiłam Wam je pokazać(...)Każdy z nich cieszy ogromnie, zwłaszcza jeśli biszkopt po wyjęciu z piekarnika nie przypomina płaskiego naleśnika, krem się utrzyma, a konfitura nie wyleci gdzieś bokiem... ;) Tym razem przygotowałam tort na bazie biszkoptu malinowego z kremem kokosowym i żelką jagodową. Planowałam trochę inne dekoracje, ale cóż, czasem jest tak, że ktoś zje Ci słodycze, czasem zje dekoracje do tortu
Na kulinarnym poligonieTort Drip Cake to bardzo popularny rodzaj tortów, w którym główną rolę w odgrywa pięknie spływającą polewa czekoladowa. Przy takim torcie można zrobić różne kolory dripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić tort w stylu Drip Cake z owocami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica(...)malin mrożonych/świeżych 2 łyżki cukru lub więcej, do smaku 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki zimnej wody Większą część malin (2/3) umieszczamy w […] Artykuł TORT DRIP CAKE – czekoladowy tort pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten jest z dodatkiem mielonych migdałów i co ważne, jest niezwykle łatwy. Wystarczy, że ubijecie dobrze pianę z białek, a reszta pójdzie jak z płatka. Krem jest również bardzo prosty i bardzo pyszny. Dla podkreślenia(...)marcepanowego smaku biszkoptu użyłam pomarańczowego ponczu i dżemu. Jeszcze tylko soczysty, dojrzały owoc mango, warstwa masy marcepanowej i kilka pralinek migdałowych i tort gotowy. Koniecznie wypróbujcie jest obłędny i elegancki. Print Tort marcepanowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny! Course Desery Cuisine Polska Keyword marcepan, pomarańcza Prep Time 1 hour Cook Time 25 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady(...)rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką (u mnie 1M Wiltona). Na posmarowane kremem ciasto położyć drugi blat, posmarować cienką warstwą kremu, następnie z reszty kremu wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz przyozdobić boki tortu. Składniki na krem czekoladowy z awokado , ( klik, klik ). Smacznego! Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika
moj przepis naDoskonały w smaku tort czekoladowo-miętowy powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, a pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)miętowe i całość mieszam, najpierw delikatnie, później troszkę szybciej do połączenia się składników. Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej bez cukru. Mogę przystąpić do złożenia tortu w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu, który także nasączam. Następnie wykładam krem czekoladowo-miętowy
Słodki sentymentNajbardziej popularne torty to te na bazie śmietany i serka mascarpone. Poniższy tort wzbogacony jest dodatkowo o frużelinę malinową, która przełamuje słodki smak kremu . Składniki na biszkopt forma 26cm: 7 jajek (temperatura pokojowa) szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru drobnego do wypieków na nasączenie: pół szklanki wody(...)cytryny, czubata łyżka cukru Składniki na krem: 750 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: jeżeli tort będzie przewożony 3 opakowania fixu do bitej śmietany Składniki na frużelinę : 500g malin (mogą być mrożone) 1/4 szklanki syropu malinowego 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przepis na biszkopt: Biszkopt
tyfranboxPyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami – Zapraszam na pyszny, lekki tort jogurtowy z owocami. Jest bardzo smaczny, na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest wilgotny, waniliowy i delikatnie śmietanowy. Wygląda pięknie, wiosennie i apetycznie. W przygotowaniu nie jest trudny, biszkopt przekrajamy tylko raz, a dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia(...)Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów na zbliżające się święta. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com
Mała CukierenkaTort czekoladowo - pomarańczowy 2018-05-11 14:27:10 Porcje 18 Kolejny rok za mną! I w sumie nic się nie zmieniło. Ulepiona z tej samej gliny wciąż oddycham samodzielnie. To był dobry rok, tak myślę. Przede mną projekt 40-stka! Plany na kolejny rok? Z reguły ich nie robię, bowiem życie i tak weryfikuje je po swojemu. Zamierzam więc(...)żyć swoim rytmem i spełniać marzenia. Cieszyć się życiem i brać z niego garściami. Być managerem własnego szczęścia. A do szczęścia wiele mi nie potrzeba. Czasem wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała
Wędrówki po kuchniPiernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą – W Małej Cukierence kolejny, pyszny świąteczny tort. Tym razem z czekoladą i korzennymi przyprawami. Wspaniale smakuje jest wilgotny, bardzo aromatyczny, czekolada z cynamonem i pomarańczą świetnie się ze sobą łączą. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny. Wygląda ładnie i świątecznie udekorowany pierniczkami. Biszkopt i czekoladową śmietankę radzę przygotować dzień wcześniej. Polecam! Zdjęcia(...)Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również mój Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mała CukierenkaTort Makowy z Wiśniami i Likierem – Zapraszam na nowy tort świąteczny z makiem, konfiturą wiśniową i likierem. Tort jest wilgotny, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, krem zrobiłam na fix-sie, aby nie używać żelatyny, bo wiem że sporo osób nie lubi jej używać. Tort ozdobiłam makiem i gniazdkami czekoladowymi, wygląda więc ładnie i świątecznie, polecam(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy z Wiśniami i Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru 5 jajek – osobno żółtka i białka 350g suchego maku 80g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich
Mała CukierenkaZdecydowanie za rzadko piekę torty. A gdy już mam okazję upiec jakiś, to zazwyczaj mam niezły mętlik w głowie co do smaku, dekoracji. Za dużo pomysłów w głowie:) Dlatego pomyślałam, że w najbliższych dniach pokażę kilka tortów, które ostatnio zdarzyło się mi piec. Tort na urodziny Weroniki miał być... no właśnie... miał być. Ale jaki? Myślałam o Pavlovej(...)kawowym, o miodowniku, o jeszcze kilku innych... Nie mogłam się zdecydować:) A i Weronika nie ułatwiła mi zadania, mówiąc, że niech to będzie niespodzianka, bo i tak każdy mój tort smakuje pysznie. I chyba decydującą rolę odegrała tu pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie
Obiad gotowy