jest tak szczególny i uroczysty dzień dla mojej córeczki i dla mnie, że mogłabym się rozpisywać i rozpisywać. Ale nie jest, to blog wspomnień ;) Dlatego przejdę do przepisu na tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki.Co najważniejsze - smakował wspaniale i zarówno solenizantka, jak i reszta rodziny poprosili o dokładkę. "Mamo jesce", to najlepsza recenzja dla każdego wypieku :) Na łamach bloga(...)MÓJ SKARBIE Składniki: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki do przygotowania tortu: 3 połówki brzoskwiń krem śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl
Słodkie okruszkiChyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na
Kolorowy Przepisownikbardziej romantycznie. Oby tak było. Oby życie i wychowanie Syncia romantyzmu nas nie pozbawiło. Zostawię już te sentymenty i przejdę do konkretów. W tym roku postanowiliśmy sami przygotować tort dla Maksia. Już na chrzciny mieliśmy takie plany, ale ponieważ sami organizowaliśmy chrzciny za dużo było innego pichcenia by jeszcze tym się zajmować. W urodziny już nie odpuściliśmy. Tym bardziej(...)Emilka i jej rodzice dwa miesiące wcześniej "nadziali się" na fatalny tort z cukierni (niby z tradycjami). Tort jest naszym wspólnym dziełem. Ja przygotowałam "smaki", Mąż zajął się zadaniami precyzyjnymi jak krojenie biszkopta czy układanie warstw tortu. Oto inspiracja dla innych rodziców w naszym wykonaniu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36% ok 2 łyżki
Kuchnia po mojemuRewelacja! Lekki i rozpływający się w buzi:) Prawdziwie truskawkowy zwłaszcza w pełni sezonu truskawkowego:) Dla pocieszenia napiszę, że poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami:) I
In my kitchenTorcik o interesującym smaku, nie za słodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne
In my kitchen... z nutką chałwy i likieru kukułkowego z orzechowym blatem... Mniammmm.... Lubisz?? Chcesz? Mogę Ci taki upiec:) To jest przepis z serii: Smak mojego torta:)
In my kitchen...z musem z białej czekolady... W sam raz na Walentynki... Mogę upiec:)
In my kitchenSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 150 g mąki 40 g zmielonych migdałów 2 łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g
KreatywnePinySkładniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki 1/3
Konrad GotujeSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) galaretka czerwona x 2 galaretka zielona mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka Dekoracja: zielone wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Zrobić jedną
KreatywnePinyTaki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki szpinak
Jadło i czytadłoOtrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je
Ala piecze i gotuje