Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki szpinak
Jadło i czytadłoOtrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je
Ala piecze i gotujeKurkuma - naturalny żółty barwnik . Składniki : Mielone,wysuszone kłącza Kurkumy Opis i zastosowanie : KURKUMA - uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach,Chinach, Japonii i w Ameryce Środkowej. Posiada
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 kg gruszek 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki cukru + 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 4 białka 12 żółtek 100 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemTort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom – w sam raz, nie? Można(...)możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue itp. Produkty przetestowałam na torcie (kakao ma napis Ideale per Torte – to zobowiązuje ). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę
Poezja smakuNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama
Dzieje kuchennej WiewióryKolejną moją propozycją jest torcik kanapkowy. Taka mała alternatywa i odskocznia dla zwykłej i monotonnej kolacji. Coś co sprawi, że zwykły posiłek
Malinowe PocałunkiSzybkie ciasto bez pieczenia. Skladniki - - opakowanie biszkoptow do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (badz o smaku owocow lesnych ewentualnie wisni) -galaretka brzoskwiniowa -smietana do ubijania
Z Kuchni Do KuchniDziś idealna propozycja na upalne dni - lekki i orzeźwiający sernik z miętową nutą, którego recepturę po przepysznej degustacji pozyskałam od koleżanki z Gdańska - Karinko, dziękuję! Sernik
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaketogenicznej , prawdopodobnie wiesz, że jednym z jej kluczowych wyzwań jest znalezienie słodkich przysmaków, które pasują do restrykcyjnych zasad diety. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Mój przepis na keto tort bezowy (beza Pavlova) jest nie tylko niebiańsko smaczny, ale również idealnie wpisuje się w ramy diety niskowęglowodanowej. Kto jest gotów na kulinarną podróż pełną smaku i zdrowia? No to ruszajmy(...)Keto Tort Bezowy, czyli Beza Pavlova - Wyjątkowa Rozkosz Dla Twojego Podniebienia Keto tort bezowy to prawdziwa gratka dla fanów diety ketogenicznej . Jego chrupiący spód bezowy, delikatny krem kokosowy i świeże owoce jagodowe tworzą zestaw, które rozpieści Twoje podniebienie. Co najlepsze, to słodkie dobro jest przyjazne dla Twojego zdrowia! Składniki, Które Tworzą Cudowną Harmonię Smaku Białka jajek : To główny składnik, który
Modern Cave GirlWspaniały letni tort z frużeliną ze świeżych borówek i pysznym kremem tiramisu! :) Wilgotny, lekki, minimalistycznie udekorowany ( ostatnio preferuję torty w stylu naked cake ). Nie jest trudny w wykonaniu i myślę, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w pieczeniu. Zamiast borówki amerykańskiej polecam wykorzystać oczywiście leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku(...)patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ) ostrym i giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt najlepiej jest upiec wieczór wcześniej. Frużelina borówkowa : Borówki umieścić w garnuszku, dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na niedużym ogniu mieszając, aż cukier
Opowieści z piekarnikareszty:)) Ale już jestem i mam nadzieję, że systematycznie. Początek roku u mnie, to same urodziny, jednej córki, męża, drugiej córki i jeszcze kilka w bliskiej rodzinie. Lubię piec torty i różne kreatywne pomysły przychodzą mi do głowy:) Nie zawsze wygląda to profesjonalnie , bo cukiernikiem nie jestem:) Ale nabieram z każdym rokiem wprawy , jest nadzieja na dojście do jakiejś perfekcji(...)może nie zawodowca ale powiedzmy, zaawansowany amator to kwestia czasu:) Kilka tortów stoi w kolejce, na pierwszy ogień idzie tort dla mojego męża, Panna w kąpieli, tak go nazwałam, bo uznałam ,że taka najlepiej do niego pasuje:) No cóż, muszę napisać , że było ogromne zaskoczenie, zdziwienie i osiągnęłam zamierzony cel:)) Szczerze polecam takie torty, bo to lepsze od najlepszego prezentu
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Mój syn niedawno kończył 12 lat (strasznie ten czas szybko leci). Z tej okazji zrobiłam tort czekoladowy z trzema kremami w środku: krem czekoladowy, oreo i malinowy. Inspiracja pochodzi z tej strony ( klik ). Zrobiłam trochę inaczej biszkopt i przybranie. W składnikach na biszkopt podaję składniki na jeden, trzeba takie biszkopty upiec dwa. Jeśli mamy dwie takie same tortownice(...)możemy upiec od razu dwa, jeśli nie to najpierw lepiej zrobić jeden, a za chwilę przygotować drugi. Tort wyszedł przepyszny. Nie jest za słodki (ilość cukru też zmniejszyłam), smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica: 23 cm Składniki biszkopt: 4 jajka M 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 4 łyżeczki kakao (do drugiego biszkopta
kruche babeczkirazem mam dla Was przepis na tort, który różni się znacznie od pozostałych tortów na moim blogu :). Jest to bowiem tort składający się nie tradycyjnie z jednego biszkoptu przekrojonego na 3 części, ale aż z trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie(...)komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :). Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu, ale jeżeli zrobimy to dzień wcześniej, to przy samym składaniu tortu tej pracy będzie już naprawdę niewiele ( wieczór wcześniej można również ugotować budyń do kremu ). Tort polecam na większe i mniejsze uroczystości i oczywiście na zbliżające się święta :). Ciasto kruche
Opowieści z piekarnika