delikatnie do słoika ze śledziami. Na sam wierzch możemy wlać dosłownie pół łyżeczki oleju w którym były śledzie. Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy w lodówce minimum 24 godziny. Śledzie po otwarciu będą dobre tylko przez kilka dni, a to ze względu na to, że cebula dość szybko się psuje, także zjadamy zjadamy
Klasyka Gotowaniapieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy
Posadzone i zjedzonesolonych 2-3 cebule pieprz oliwa lub olej Przygotowanie : Filety moczymy w wodzie, jeśli są bardzo słone to kilka razy musimy zmienić wodę. Gdy już są gotowe to tniemy je w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostke. Bierzemy salaterkę i na dno kładziemy cienką warstwę cebuli, na to układamy kawałki śledzia i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, postępujemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŚwiąt Bożego Narodzenia to również czas na dania ze śledziami. Moją dzisiejszą propozycją jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, a następnie je odsączamy i kroimy(...)kroimy w plastry , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy aż będzie miękka . Dodajemy koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru i jeszcze chwilę dusimy. Gdy sos wystygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
Smakowite Daniaczasu gotowania, bo kluski się rozpadną! Kluski odcedzić, delikatnie wyjmując je na durszlak. Zeszklić cebulę i pomidory na niewielkiej ilości oleju. Nie rumienić. Dodać płaty śledziowe. Podgrzać je z cebulą i pomidorami. Wyłożyć na talerz kluski i śledzie. Rozłożyć na nich cebulę i pomidory. Posypać porawnymi listkami bazylii. Na koniec jeszcze trochę fotek z Londynu. Miasto jest piękne
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół.Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki.Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką.Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką.Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem.Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnyFilety śledziowe kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę. Jajka kroimy w ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy(...)czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfiletów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją
Pełny talerzśledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule szalotki - 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich - 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego - 1/3 szklanki oleju - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 1 cienki plaster imbiru Imbir siekamy najdrobniej, jak się da - nie używaj tego(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Śledzie
SMYKWKUCHNIokoło pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku(...)cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.Śledzie:Wypatroszone surowe śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5
Oryginalny smakmatiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 goździki 3 ziarna jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy
Gosia gotujegłowy, wymioty oraz biegunkę. Wiosną, kiedy kiełkują, obieramy je grubo i gotujemy w większej ilości wody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany(...)ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -3 marynowane filety śledziowe w oleju -dwie łyżki groszku konserwowego -dwa ugotowane jajka na twardo Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy i gotowe
Kulinarne przemysleniaśledzia 2 jajka sok z cytryny mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia SOS : 1 cebula 2 ząbki
Kulinarne Fantazje Marioli