przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku i podniebienie zaspokojone :) Składniki: 2 płaty śledziowe 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej(...)Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy w słoiku układamy warstwowo - warzywa, śledzie, warzywa, śledzie i tak do końca zalewamy wszystko olejem odstawiamy do lodówki
Gotowanie z pasjącytryna kilka ziaren ziela ang kilka liści laurowych 1 czerwona cebula pieprz kolorowy- 1 łyżka olej ok 3/4 szklanki Wykonanie:Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny, zalewamy
Z Majeczką w kuchnipłatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej szczypta soli pieprz 4 łyżki oliwy Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę bardzo delikatnie solimy i podsmażamy(...)oliwie do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz do smaku. Całość podsmażamy 2 - 3 minuty. Cebulkę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Ostatnią
Smak mojego domuprzyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem
Smakowity Blog Kulinarnywigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki
Wiem co jemŚledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie(...)odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem
R'n'G Kitchensąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela
Życie zamknięte w smakusztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem
Walijskie Pichcenietego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy
Życie zaczyna się w kuchnioleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz
Domowy Smak Jedzeniałyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić(...)minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiolej do smażenia zalewa 3/4 szklanki octu 5 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2-3 duże cebule 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę(...)nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem. Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 doby aby się
Monia miesza i gotujeZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie moczymy 0,5 h, cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy, śledzie kroimy
Kuchnia Beatycebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś(...)minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi
W Mojej Kuchni Lubię