wody i kroimy na małe kawałki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na pół, cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy gorącą wodą. W słoiku śledzie układamy warstwami z suszonymi pomidorami, kaparami oraz cebulę. Całość zalewamy olejem, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaTroszkę inna wersja śledzi po sułtańsku Składniki 500 g płatów śledziowych 1 duża czerwona cebula 2 duże białe cebule pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek 4 suszone daktyle 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem(...)sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia
R'n'G Kitchenposmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały
Smaki Ewybiałka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi w oleju • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka musztardy • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić
To co kochamniektórych domach majonez i rodzynki by nie przeszły, ale zawsze trzeba szukać złotego środka. Składniki: • 4 filety ze śledzia w oleju • 3/4 szklanki rodzynek • 1 jabłko • 2 cebule • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i odstawić
To co kochambłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninależy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym
Jadło i czytadłoroku jest wiele, więc warto czasem wyłożyć na stół śledzika, nie na raz:) Składniki (na wiele porcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku(...)łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko
Zasmakuj Kuchnipostacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody 200 ml octu(...)soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię
Smaki Ewywięc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane. Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 120 g majonezu 80 g gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy miodowej 50 g kaparów 1 twarde jabłko natka(...)siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin
Smakowity Blog Kulinarnywieku Polska poławiała ponad 400 000 ton śledzia rocznie. Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany na ziemniaku, doprawiony olejem rydzowym. Potrzebujemy: 4 płaty matiasów 1 czerwoną cebulę 1 awokado 1 słodkie jabłko 3 ogórki kiszone cebulę dymkę ugotowane ziemniaki (ok. 5 szt.) olej rydzowy sok z połowy cytryny sól
ladykitchenogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik(...)pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy
ClauditteMissCookingMoje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić
Kuchnia Danusicukru pieprz, papryka ostra mielona Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając(...)się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. Smacznego
Moje-pitraszenieprzygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy. Składniki: 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias 1 duża cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1/2 łyżki miodu 1/2 cytryny (otarta skórka + sok) 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego(...)cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Śledzie wymieszać z cebulą i marynatą, przełożyć wraz z marynatą
Kuchcik gotuje