śledź w oleju z cebulą - 1078 przepisów (strona:34/72)

Śledzie z podsmażaną cebulą i pomidorami 584

płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych  (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej szczypta soli pieprz 4 łyżki oliwy Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę bardzo delikatnie solimy i podsmażamy(...)oliwie do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie, majeranek, słodką paprykę oraz pieprz do smaku. Całość podsmażamy  2 - 3 minuty. Cebulkę z przyprawami studzimy. W słoiczku układamy warstwami śledziecebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Ostatnią

Smak mojego domu
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 163

przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w oleju 216

wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki

Wiem co jem
Śledzie po lwowsku 136

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie(...)odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem

R'n'G Kitchen
Śledzie gotowane 191

sąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela

Życie zamknięte w smaku
MATIASY LEKKO CZOSNKOWE 1630

sztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem

Walijskie Pichcenie
Śledzie pod śmietanową pierzynką "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” 200

tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy

Życie zaczyna się w kuchni
śledzie z grzybkami 178

oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie w sosie musztardowym 355

łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.  Zalać wrzącą wodą.  Przemieszać i ostawić(...)minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski.  W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Śledzie opiekane w zalewie octowej 176

olej do smażenia zalewa 3/4 szklanki octu 5 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2-3 duże cebule 3-4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę(...)nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem. Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 doby aby się

Monia miesza i gotuje
Śledzie w śmietanie 218

ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju   ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie moczymy 0,5 h, cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy, śledzie kroimy

Kuchnia Beaty
Śledzie z pomidorami, suszonymi śliwkami i nutką cynamonu 146

cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka   Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać   miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś(...)minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić.  Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 210

cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi

W Mojej Kuchni Lubię
Śledź z borowikami duszonymi w winie 166

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko(...)podsmażoną na maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje.  Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ja podałam z pokruszonym żółtkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ" 201

Zapraszam zatem na przekąskę w postacji śledzi smazonych otoczonych salsą meksykańską. Ps.A wy jakie macie kulinarne sposoby na spadek formy? Składniki na 6 porcji: 2 opakowania filetów śledziowych SEKO lekko solone a’la matjas w oleju 250 g 4 łyżki mąki razowej/pszennej 1 jajko sól, pieprz ziołowy salsa meksykańska: 1 cebula 3 niewielkie papryki najlepiej żółta, zielona, czerwona(...)siekamy bardzo drobno.  Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy cebulę, po 3 minutach paprykę  i dusimy kilka minut. Wycisnkamy czosnek i dodajemy papryczkę chili, oraz pomidory.  Mieszamy dokładnie, dusimy wszystko razem około 60 minut. Dodajemy przyprawy. Gotową salsę pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie nasze śledzie panierujemy w jajku i mące razowej, bądź pszennej, smażymy

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania