dałam 2 łyżeczki przyprawy korzennej KotayiŚledzie wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę, przynajmniej 2-3x.Whisky lub brandy wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy mielone: cynamon, kolendrę, imbir i kardamon(...)zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszamy śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem. Odstawiamy na co najmniej 1-2 dni do lodówki (pod przykryciem), by smaki się przegryzły.Smacznego
Smaczne Zdrowepapryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: pieprz, chilli, sól 1 łyżka oleju WYKONANIE Śledzie wymoczyć przez dzień-dwa w wodzie lub mleku (inaczej będą za słone). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Pomidory z puszki zblendować i przelać do cebuli. Dodać liście laurowe, ziele(...)wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe, bo później trudno będzie to zrobić, a raczej nikt nie lubi przegryźć ziela angielskiego. Jeżeli chodzi o rybę, to polecam kubełek z Seko. Śledzie są pyszne i jest ich dużo. W sam raz na sałatki śledziowe ;-) Często robiąc sałatki śledziowe korzystam z tych na zdjęciu firmy Seko
Passions hobbies lifeśledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają(...)tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy
Mechanik w kuchnikrólewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy
VioletoweKucharzenieogórki konserwowe pieprz Przygotowanie : Filety do tej sałatki można przygotować na dwa sposoby tzn. zrobić je na ostro tzn. w occie albo w oleju Tak przygotowane śledzie kroimy w paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i cebulę oraz starty na grubych oczkach tarki ogórek konserwowy Składniki mieszamy, posypujemy ewentualnie pieprzem czarnym mielonym Płaty śledziowe w occie lub w oleju można
Proste Potrawygościach. Polecam śledzie w oleju , w cytrusowej marynacie, po sułtańsku , czy z marynowanymi grzybami . Przepis na te śledzie jest bardzo prosty, śledzie są pyszne i łatwe do przygotowania, a do tego efektownie wyglądają. Na świątecznym stole będą jego ozdobą. Gdy połączyłam wszystkie składniki w tym przepisie: buraki, awokado, jajka i marynowaną cebulę, smak śledzi mnie zachwycił. Ten przepis specjalnie(...)dowiedziałam się, że w Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki, w Śmiłowie produkowane są niesamowite w smaku oleje tłoczone na zimno. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i pysznym sosem na bazie domowego majonezu z chrzanem smakują rewelacyjnie! Składniki (na 4 porcje) 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem jabłkowym, aby ją zamarynować, ma piękny różowy kolor) 1 awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier
Pełny talerzidealny, świąteczny przepis na śledzie. Składniki na dwa słoiki śledzi: Marynata: 4 płaty śledzi a'la matias 2 szkl wody 1/2 szkl octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule Zalewa z oleju: olej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony(...)plasterki sparzyć wodą. 3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. 4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale n ie dłużej niż 2 dni. 5. Po marynowaniu odsączyć śledzie, i zalać mieszanką oleju z oliwą tak aby je przykryło. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać
Gotowanie...to proste !liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin(...)najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać). Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć
Di gotujeBardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody(...)szklanki octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie z octem.Kroimy na mniejsze kawałki,2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra ,smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość
Bajeczna KuchniaŚledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, żenie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo, to na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Te w słodkiej zalewie z rodzynkami wyjątkowo smakują nawet wybrednemu(...)pokroić w kostkę 2x2 cm. Do rondla wlać olej, dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, podgrzewać na średniej mocy palnika, a gdy cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą
Delicious TitbitsEkspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniateż zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól(...)pieprz Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki
Czerwona Porzeczkaoleju. Jako Polak napiszę, że śledzie są smaczną zakąską do alkocholu, ponoć rybka lubi pływać. Moje przepisy na śledzie znajdziecie w zimowym wydaniu lubelskiego magazynu blogerów AROMAT. Śledzie łososiowe z czerwonym pieprzem 2017-12-06 22:26:01 Write a review Save Recipe Print Ingredients 3 płaty łososiowych śledzi 1 duża cebula ziarna czerwonego pieprzu(...)cytryny oliwa, sól, Instructions Łososiowe śledzie kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Cebulę kroimy w półksiężyce, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy olejem. Cebulkę wykładamy na śledzie i posypujemy ziarnami czerwinego pieprzu. Proste i szybkie. Smacznego Notes PRZYGOTOWUJEMY BEZPOŚREDNIO PRZED PODANIEM Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork