majeranek ale tym razem postanowiłam dodać inne ziółka. Zamiast majeranku dodałam zioła prowansalskie a śledziki nabrały fajnego posmaku. składniki: 7-8 płatów śledziowych solonych 2 cebule 3-4 łyżki ziół prowansalskich olej rzepkowy Śledzie wymoczyć we wodzie lub mleku aby pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki
Monia miesza i gotujesmak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość
Smaki Ewyśledzika”. Jak wiecie, ja śledzie kocham. Kocham miłością pierwszą i jedyną. Z cebulą, śmietaną, olejem, ze wszystkim. Są takie dni, kiedy myśl o śledziu wzbudza we mnie myśli mordercze i samobójcze jednocześnie, bo w lodówce jak na złość nie ma i rozpacz moja jest bezdenna. Lubię do śledzi dodawać różne, fajne rzeczy i kombinować smakowo. Jedno jest(...)pewne-wszelkie filety śledziowe moczę w mleku kilka godzin. Są delikatniejsze. Dziś pokaże wam moją wersję śledzi w śmietanie. Wierzcie mi, warto zrobić i spróbować i przekonać się, że śledź jest dobry i śledź to fajny smak. Zrobienie tych śledzi jest tak banalnie proste, że małym nakładem pracy dostajecie pyszną sałatkę. Potrzebujemy: 0,5 kg filetów
ladykitchenTrochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków(...)konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę,2-3 grzyby zostawić do dekoracji. Śledzie układamy warstwami w salaterce,na dno wyłożyć 2/3 cebuli cukrowej-połowę śledzi-2,3 ogórków konserwowych-pozostałe śledzie
Bajeczna Kuchniazostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy(...)jajko, pieprz, mielona ostra papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie
Pysznosci Babci BasiSkładniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego(...)dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi
w mojej kuchnirodziców, człowiekiem, który zwiedził kawał świata i którego opowieści i doświadczenie wzbudzają mój podziw. I tenże miły człowiek przywiózł ze sobą śledzie w których się zakochałam. Jak zauważyliście jeśli chodzi o kuchnię to ja wybitnie kochliwa jestem. Śledzie są proste do zrobienia i dobrze im robi kilka dwa dni odstania, więc przed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie.Potrzebujemy1kg filetów(...)jednej cytrynyolejliść laurowydwa ziarenka ziela (rozgniecione)Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie.Smacznego
ladykitchenpieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka. Na dnie
Mango Papajałyżeczka cynamonu, 2 gwiazdki anyżu ( zmniejszyłam ilość cynamonu dodając jedynie dużą szczyptę, a anyż pominęłam całkowicie, Paweł nie lubi jego zapachu ). Śledzie marynowane z imbirem - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone(...)niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas 30 sekund, prędkość 5-6. Wlać olej, dodać świeżo zmielony pieprz, sól i podsmażyć – czas 2 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę
kgwjanczewomoże zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów(...)puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie , ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuminu, kurkumy i cynamonu. Skórka cytrynowa lekko chrupie i równoważy miękką teksturę cebuli. Pierwszy raz przygotowałam takie śledzie i okazały się hitem. Nawet Sławek spróbował, chociaż nigdy nie jada śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy(...)sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki kuminu Wykonanie: – Rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w w paski cebulę i czosnek w plasterkach. – Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy
To co kochampotrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz(...)śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki
W Mojej Kuchni Lubiękonserwowych, 100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika
W kuchni u Monikinajróżniejszych śledzi i sałatek. Dziś polecam Wam świątecznego śledzika z ogóreczkiem w oleju rydzowym . Pyszny, szybki w przygotowaniu, doskonały na święta. A jeśli jeszcze nie próbowaliście oleju rydzowego, to zachęcam Was do spróbowania. Doskonale komponuje się ze śledziem, idealny do różnych sałatek, dresingów, ryb. Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej Rydzowy” charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy(...)Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Wesołych Świąt! Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie
Słodkie okruszki