Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Następnie odcedzamy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle aby zakrył śledzie). Słoik odkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym szczypiorkiem
Qchnia po prostucebula grzyby leśne, świeże lub suszone pęczek szczypiorku pieprz w ziarenkach szczypta szczypta jałowca olej Przygotowanie: Grzyby suszone namoczyć i podgotować do miękkości ( wystudzić ) świeże podsmażyć na masełku. Pokroić śledzia w paseczki lub kostkę ( jak kto woli ) Wymieszać śledzie z pokrojonymi grzybami. Cebulę cienko posiekać w piórka, dodać do śledzia wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić pieprzem i jałowcem ( można dodać
Gaździnka warzyprzyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem(...)pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha
Snejkusiowe Przepisymiseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.Śledzie w oleju, to nie tylko zakąska. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) mogą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Mając na uwadze walory zdrowotne śledzi
mojewypiekiinietylkosmażeniu śledzi ( zostawić na patelni – będziemy na nim smażyć cebulę ) Śledzie oczyszczamy , pozbawiamy kręgosłupów , bo one niestety się nie przegryzą-pozostaną twarde . W zasadzie jak ktoś nie chce wycinać , można zostawić i wyjąc , przy jedzeniu – nie tragedia Myjemy , solimy , obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor , do chrupkości , na patelni w dość głębokim tłuszczu . Oleju(...)najwyżej 4 sztuki , a jak mam duże , to i 3 sztuki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas na zalewę . Do oleju , który pozostał nam po smażeniu śledzi , wkładamy pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy korzenne ( kolendrę ,imbir,cynamon,gałkę,pieprz,kurkumę i curry ) . Smażymy do momentu aż cebula się przyrumieni , nie musi być miękka , ale powinna
Ogrodnik w podróżyzbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem na około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 duże cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć(...)cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić do przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy
magiczna kuchnia Kasiliście lauroweŚledzie pokroiłam na nieduże, średniej grubości paski. Warzywaw paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki.Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można jąrozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie,cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładającliście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem.Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam
W kuchni Karmel-itkisolanki 300 g. jogurtu nat. gęstego 125 g. jabłka 65 g. cebuli 30 g. miodu 1-2 łyżki oleju natka pietruszki, wykałaczki Wymoczone i osączone z wody śledzie skropić olejem. Jabłka i cebulę pokroić w grubą kostkę, połączyć z jogurtem i miodem, dokładnie wymieszać. Zwijać płaty śledziowe (tworząc "kominy") i spinać je wykałaczkami. Układać na półmisku,a następnie nałożyć
Lubię to gotujęświęta nie może zabraknąć śledzia, w oleju z grzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny. Śledzie w oleju z grzybkami Składniki: - 600 g śledzi a la matias - 100 g suszonych grzybów - 2 duże cebule(...)olej Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby
Kulinarne życieTaki śledzik idealnie sprawdzi się jako przystawka na domowych imprezach. Bo wiadomo rybka lubi pływać… 3 płaty śledzi marynowanych w oleju a’la Matjas 1 cebula 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Oregano Płaty śledzi marynowanych osączamy z oleju. Kroimy w plastry (około 1 cm). Połowę cebulki siekamy w piórka, drugą połowę w bardzo drobną kosteczkę. Śledzie mieszamy
VioletoweKucharzenieMatias - solone 125 ml oleju 2 cebule (około 200 g) 1 papryka czerwona (około 200 g) około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 2 łyżki żurawiny około 70 g pomidorów suszonych 4 łyżki czerwonego octu winnego (jabłkowego) lub białego pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej(...): Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około 3 minut. Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z papryką : Wymoczone śledzie dokładnie
Uwaga Babcia Gotujewigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy na średniej wielkości kawałki. 2. Ziemniaki gotujemy
Szefowa kuchninawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym koperkiem. Składniki: 500 g śledzi 1 duża czerwona(...)cebula drobno posiekana 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana + kilka pestek pestki z połowy granatu świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta majeranku mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego olej lniany Przygotowanie: śledzie moczymy w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę, po około trzech – czterech godzinach wyjmujemy je z wody, płuczemy i kroimy je w skośne kęsy
Zasmakuj Kuchninawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi :) Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym koperkiem. Składniki: 500 g śledzi 1 duża czerwona(...)cebula drobno posiekana 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana + kilka pestek pestki z połowy granatu świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta majeranku mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego olej lniany Przygotowanie: śledzie moczymy w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę, po około trzech - czterech godzinach wyjmujemy je z wody, płuczemy i kroimy je w skośne kęsy
Zasmakuj Kuchni