możliwych do przygotowania. Do śledzi użyłam oleju lnianego Semco tłoczonego na zimno,który posiada niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze i doskonale pasuje do tego typu potraw. Przepis choć prosty i skromny zgłaszam do konkursu organizowanego przez Semco producenta olejów tłoczonych na zimno. Stawiam na tradycję,bo takie śledzie w lnianym oleju robiła moja babcia,która wraz z dziadkiem(...)godziny. Osączyć,pokroić w dzwonki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem. W słoju układać na przemian śledzie i cebulę. Dodać ziarnka pieprzu,zalać olejem,słój zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na jedną dobę by smaki się przegryzły
Kolorowa kuchnia Elkiolejem kujawskim 3 ziarna - okazał się świetny. Śliwki dodają nieco słodyczy, ale nie można powiedzieć że śledzie są słodkie - są w sam raz. Bardzo lubię korzenne śledzie. Nie wymagają moczenia, są dobre same w sobie. A jeżeli podkręcimy je lekko dodatkami będą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam! składniki ( porcja na jeden słoiczek) 150 g filetów śledziowych ( 2 filety) - używam śledzi korzennych ok 6 suszonych śliwek (40 g) 1/2 średniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć
Stare GaryJeśli szukacie jakiegoś pomysłu na śledzie to może skusicie się na takie. Proste w przygotowaniu ale smaczne. Oprócz śledzi potrzebujemy tylko paprykę, cebulę, olej i przyprawy oraz naczynie. Takie śledzie mogą stać około dwóch tygodni oczywiście przechowujemy w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigodz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego
charlotte gotujePrzepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy(...)połowie moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie do cebuli dodajemy ocet, olej, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusimy wszystko razem około 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. W szklanym naczyniu rozkładamy zalewę, na nią układamy pokrojone na kawałki śledzie i przykrywamy resztą zalewy. Śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarnezadziwiające. Dzisiaj propozycja rodem z Kaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy(...)przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem
W kuchni u MonikiSkładniki: 5-6 matjasów 4-5 ogórków kwaszonych 1 świeża papryka czerwona 3-4 cebule ocet olej Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie kilka godzin, najlepiej na całą noc, następnie odsączyć z wody, pokroić w paski i skropić octem. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie układać warstwami na przemian z cebulą
Prosto i Smacznie z Anetąsobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyostatniej dodając mleko.Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu osobiście nie znam.Następnie przepłukujemy śledzie z mleka, odsączamy i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Układamy je ciasno warstwami z pokrojoną w piórka/plasterki cebulą. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce.U mnie w domu podawane zazwyczaj z ziemniakami, których nie tłukę
Malinowe Pocałunkigłowy 2 cebule liść laurowy ziele angielskie olej sól i pieprz Zalewa octowa 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 6 łyżek soli 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy octowej zagotować i ostudzić. Do garnka z zimną zalewą włożyć śledzie i odstawić do zamarynowania na jedną dobę. Przygotowane śledzie wyjąć z zalewy(...)pokrojoną w kosteczką cebulę i roladki ze śledzi. Warstwę cebuli nieco posolić, popieprzyć i ukruszyć na wierzch nieco liścia laurowego i dodać kulkę ziela angielskiego. Nie przesadzajcie z ilością ziela angielsiego, gdyż zbyt duża jego ilość spowoduje, że śledzie będą miały zbyt ostry smak. Ułożone śledzie na przemian z cebulą zalać olejem tak, aby przykrył całość. Odstawić do lodówki
Pieguskowa Kuchniaopartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi ziołami koreczki śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z posypką paprykowo-ziołową
Z Kuchni Do Kuchniwymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze mnie(...)odsączamy. W słoiku (lub innym naczyniu/pojemniku) układamy na przemian – listek laurowy, ziele angielskie, cebulę, majeranek, pieprz różowy, śledzie – aż do wyczerpania składników. Wierzch stanowi cebula, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie ziarna pieprzu różowego oraz gałązka świezego kopru. Całość zalewamy olejem lnianym, zamykamy pojemnik i wstawiamy na noc do lodówki. Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem, to jedna z bardzo
mojewypiekiinietylkośledzia w oleju ( puszka ) 150g białego sera ( półtłusty ) natka pietruszki kilka czarnych oliwek sól, pieprz 2 średnie korniszony mała cebula Przygotowanie: Do miseczki przeło żyć śledzia ( razem z olejem ), ser, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, ogórki . Doprawić solą , pieprzem i dwoma łyżkami wody spod ogórków Wszystko dobrze wymieszać. Oliwki przekroić na pół i na końcu w mieszać w pastę. W razie
Gaździnka warzy