śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówtroszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka(...)obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i pieczarki. Jak cebula będzie miękka i odparuje woda z pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, octem i cukrem. Przygotowany farsz cebulowo- pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone z wody śledzie kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z farszem. Całość przekładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę, paprykę i jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem
Domowy Smak Jedzeniamoże zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki(...)Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką. Tak przygotowane śledzie w oleju rydzowym chowam do lodówki. Podaję po kilku dniach, czyli jest to danie, które można przygotować już kilka
Kuchnia co dniaśledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać
królestwo garówZapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie z oleju podane z czerwoną cebulą. Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny i delikatny. Śledzie w czerwonej cebuli wato umieścić w słoiku i trzymać na specjalne okazje
AniaGotuje.plśledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki
Jadło i czytadłocebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryby Łączymy wszystkie składniki i podajemy na pieczywie. Skomentuj
MamaOskarkamatias 1 duża cebula olej lniany świeżo mielony pieprz liść laurowy ziele angielskie ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Śledzie wyjąć ze słonej zalewy, zalać zimną wodą i moczyć ok 3 godzin - w zależności jak słone są śledzie. Można wymieniać wodę, to wtedy szybciej się wymoczą. 2. Gotowe śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić wedle uznania. 3. Cebulę pokroić w półplasterki. Lekko(...)kwadrans, po czym przelać wrzątkiem. Można pominąć tę czynność, jeśli ktoś lubi ostrość cebuli. 4. W słoiku na przemian układać śledzie i cebulę, dodatkowo śledzie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać olejem lnianym. Odstawić na kilka dni do lodówki. Po tygodniu są już gotowe. Smacznego
Kuchnia domowa Anisię co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier(...)cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam
Bea(u)ty kitchenmatias * cebula * 4 kulki ziela angielskiego * łyżka octu * pół szklanki oleju rzepakowego * pół szklanki letniej przegotowanej wody Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy
Magiczne Życie Martyz cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje(...)kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny
Różowa kuchniazawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. *Śledzie w oleju z cebulką Wykonanie: 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju rzepakowym Seko 250 g 1 cebulka kilka łyżek oleju lnianego Wykonanie: Filety śledziowe odsączamy(...)cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE
Z Majeczką w kuchnigoździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem(...)niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówzalać 2 szklankami wrzącej wody. Po godzinie moczenia, przełożyć grzyby do garnka z kapustą i dodać wodę, w której się moczyły. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przełożyć wraz z olejem do gotującej się kapusty. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę(...)Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik Kuchenny