dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania(...)godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie:Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie
Kulinarne przygody GatityMoja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w
Bernika - moj kulinarny pamietnikJesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1 szklanka mleka1 szklanka wody2 cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)olej rzepakowySposób wykonania:1. Filety pokroić na kawałki(...)skropić sokiem z cytryny.2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli.3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach:Śledzie po cygańskuŚledzie
Kuchnia domowa Aniprzygotować. Po prostu swojskie jadło Sztandarowym jego przykładem w moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę – olej lniany – szczyptę świeżo zmielonego pieprzu Filety śledziowe moczymy w wodzie przez
Szybko Tanio SmacznieŚledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy
Mechanik w kuchniryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża(...)cebula porządna garść rodzynek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska olej do smażenia Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z winem, przez chwilę
Kulinarne przygody Gatitywrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, polać częścią oleju z ziołami, znów włożyć śledzie, cebulkę itd. Gdy już wszystkie składniki będą zużyte, słoik należy zakręcić i wstawić go na ok. 24 (a nawet
Kulinarne Przebojeakcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych(...)pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem
ladykitchenTakich śledzi jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ...Dziś.. tzn...wczoraj zrobiłam po raz pierwszy..zobaczymy co z tego będzie..Pomysł na dodatek curry podpatrzyłam tutaj. 4 połówki śledzia marynowanego curry w proszku dobrej jakości 1 duża cebula pieprz olej Śledzia pokroić na kawałki, cebulę w paseczki lub kosteczkę. W salaterce lub słoiku układać warstwę(...)śledzia, posypać pieprzem, pokrojoną cebulą i przyprawą curry. Układać tak, aż do wyczerpania składników (śledzia). Całość zalać olejem, żeby ostatnia warstwa była przykryta. Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzeniew oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki 1 mała cebula olej rzepakowy 1 łyżka siekanego koperku świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu sok z cytryny Wykonanie: Cebulę
Kulinarne przygody Gatitywięc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy(...)naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego
Kulinarne życiecebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju(...)pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule 125 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela
Kulinarne przygody Gatityprzepis na śledzie, zawsze dobre.składniki500 g filetów śledzi korzennych2 średnie cebule10 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegolistek laurowyolej o neutralnym smakuprzygotowanieŚledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyzostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Śledź wiejski Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź pod buraczkiem
Kulinarne przygody Gatity